Новият враг на Рудолф: Орли ловуват възрастни елени в Норвегия

Никола Кереков Последна промяна на 24 декември 2015 в 12:28 4477 0

Кредит Dylan Becksholt/Alamy

Вид: Златен орел (Aquila chrysaetos)
Хабитат: Откритите региони в по-голямата част от северното полукълбо

Рудолф трябва да внимава! Златните орли в Норвегия редовно ловуват малки еленчета и са били забелязвани да убиват дори възрастни - особено през ранната зима след продължително лошо време.

Орлите, които имат размах на крилата около 2 м., се приземяват върху гърба на елена и впиват дългите си нотки в него, при което пробиват големи кръвоносни съдове под гръбначния стълб. След това просто чакат еленът да умре от кръвозагуба.

Това са установили полеви проучвания направени от Олав Странд (Olav Strand) от Норвежкия институт за Природни изследвания, който твърди, че е виждал орли да убиват възрастен елен тежащ 60 кг.

Орлите обикновено ловуват еленчета през пролетта, когато всички женски раждат в рамките на период от около 2 седмици. "През този период орлите са много активни. На местата, където има малки еленчета, можем да ги видим да действат почти всеки ден," разказва Странд.

Имало е само единични свидетелства, че орлите наистина атакуват възрастни животни. Странд предполага, че това е по-вероятно да се случи през ранната зима, след известен период на лошо време, който пречи на орлите да хващат нормалната си плячка по това време - зайци.

Трудно да се улови на камера

Екип на BBC е заснел как златните орли ловуват малки еленчета през 2009 г., но до сега атаките над възрастни не са били улавяни на камера.

Златните орли живеят на много места в северното полукълбо. Тяхната обичайна плячка включва зайци, гъски и земни катерици, но те са забелязвани да ловят и по-големи бозайници като вълци, овце и антилопи сайга. Когато се спускат към плячката, могат да достигнат скорост от 240 км/ч.

Популациите на елени в Норвегия са в добро състояние, но техния статут е "уязвими", поради загубата на хабитат причинено от човешката дейност. На няколко места, старите им миграционни пътища са били блокирани от шосета или железопътни линии, така че те са ограничени в много по-малка зона.

Това е повод за притеснение, смята Странд. "Възможно е да предстои някакъв тип взаимодействие между нивото на фрагментация на хабитатите и настъпващите климатични промени. През историята единствената защита на елените срещу климата и хищничеството е била придвижването."

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !