Обещаваща нова терапия за COVID-19 може да намали със 79% усложненията

Ваня Милева Последна промяна на 21 юли 2020 в 08:48 7946 0

Кредит Wikimedia Commons

Ново лечение на COVID-19 на базата на аерозол може драстично да намали броя на починалите пациенти или нуждаещите се от интензивни грижи, сочат предварителните резултати от клинично изпитване, публикувани от британска биотехнологична фирма.

В рандомизирано проучване на 100 пациента, приети в болница с COVID-19, тези, които са получили инхалационна формула на протеина интерферон бета, са със 79% по-нисък риск от развитие на тежко заболяване в сравнение с тези, които са получавали плацебо.

Освен това има повече от два пъти по-голяма вероятност да постигнат пълно възстановяване в сравнение с контролната група.

Протеинът се инхалира директно в белите дробове на пациенти с коронавирус, използвайки пулверизатор, с надеждата, че ще стимулира имунен отговор.

Биотехнологичната компания, разработила терапията, наречена SNG001, заяви, че предварителните резултати предполагат "голям успех" в борбата с пандемията.

Резултатите, публикувани в понеделник, все още не са подложени на проверка и обемът на извадката е сравнително малък.

Но ако бъде потвърдено, лечението може да доведе до промяна в начина, по който се лекува COVID-19 в болниците.

Човешки интерферон бета. Кредит: Wikimedia Commons

Интерферон бета е естествен протеин, използван обикновено за лечение на множествена склероза.

Той е част от естествената борба на организма с инфекцията и новият коронавирус потиска производството му, за да избегне имунен отговор.

Доставянето на протеина директно в белите дробове на пациентите е проектирано да предизвика стабилен имунен отговор към вируса, дори при пациенти, чиято имунна система вече е отслабена от инфекцията.

„Резултатите потвърждават нашето убеждение, че интерферон бета ... има огромен потенциал като инхалаторно лекарство, за да може да възстанови имунния отговор на белите дробове“, коментира Том Уилкинсън (Tom Wilkinson), професор или респираторна медицина от Университета в Саутхемптън.

Той заявява, че изпитанията показват, че SNG001 е ефективен за „повишаване на защитата, ускоряване на възстановяването и противодействие на въздействието на вируса SARS-CoV-2“.

В момента има редица терапии за пациенти, хоспитализирани с COVID-19.

Миналия месец британски екип изследователи, ръководен от Университета в Оксфорд, обяви, че успешно е намалил риска от смърт сред тежко болни пациенти, прилагайки широко разпространения стероид дексаметазон .

Няколко държави също издадоха спешното разрешение за лечение с антивирусния препарат ремдезивир.

Справка: Synairgen announces positive results from trial of SNG001 in hospitalised COVID-19 patients, Synairgen

Източник: This Promising New COVID-19 Treatment Could Reduce Patient Deaths, ScienseAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !