Обявиха срока за изграждането на руско-китайската лунна станция (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 18 юни 2021 в 00:01 7522 0

Станцията на Луната в представата на художник. Кредит: vesvks

Създаването на руско-китайска лунна станция е планирано за 2026-2035 и ще бъде създадена на три етапа.

Китай и Русия планират да започнат изграждането на Международна научна лунна станция (МНЛС) през 2026 г. и да я завършат изцяло до 2035 г. Това обяви на Международната конференция за изследване на космоса GLEX-2021 заместник-ръководителят на Програмата за изследване на Луната на Националната космическа администрация на Китай (CNSA) Пей Джаою, цитиран от ТАСС.

От 2026 до 2030 г. ще бъдат изпълнени две мисии - китайската „Чанг'Ъ - 8“ и руската „Луна-28“. Сред техните задачи са разработването на технологии за кацане и доставка на големи товари, връщането на Земята на лунни скални проби, както и създаването на команден център за МЛНС.

На следващия етап през 2031-2035 г. се планират няколко мисии за МЛНС-1 (доставка на захранващ модул), МЛНС-2 (проверка на технологията), МЛНС-3 (комплекс за астрономически наблюдения), МЛНС-4 (изследователски модул), МЛНС-5 и др. По време на този етап ще бъде разположена в орбитата и на повърхността на Луната цялата инфраструктура, необходима за работата на станцията, включително комуникационни комплекси, както и енергийното, научноизследователско и друго оборудване.

Китай и Русия планират да стартират шест мисии в подготвителната фаза за създаването на международна научна лунна станция.

Както следва от презентацията, първата фаза на проучване ще продължи от 2021 до 2025 година. През това време Китай възнамерява да изпрати три мисии - „Чанг'Ъ-4“,  „Чанг'Ъ-6“ и „Чанг'Ъ-7“. Русия планира да пусне безпилотния космически кораб "Луна-25", орбиталния апарат "Луна-26" и десантния апарат "Луна-27".

За това ще бъдат използвани китайските ракети-носители Чанджън-3-b и Чанджън-5, както и руският "Союз-2". Целите на този етап ще бъдат да се избере зоната за разполагане и изграждане на станцията, както и да се тества технологията на меко кацане на повърхността на Луната.

Както следва от презентацията, Китай и Русия не изключват започването на „потенциални мисии на други партньори“.

Роскосмос и Националната космическа администрация на Китай на 9 март обявиха подписването на меморандум за сътрудничество в областта на създаването на международна научна лунна станция. Страните планират да използват своя съвместен опит и научни технологии, за да създадат пътна карта за изграждането на станция на Луната. Сътрудничеството между двете страни в тази област включва както изследване на лунната повърхност, така и изпълнение на съвместни проекти в орбитата на естествения спътник на Земята.

Изстрелването на руския апарат „Луна-25“, който се разглежда като елемент от програмата, може да бъде отложено за 2022 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !