Обществото в САЩ иска марихуаната да се легализира заради печалбата

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 март 2017 в 10:00 8003 1

Кредит Vanamo Media

Дискусията за легализиране на марихуаната доби все по-големи мащаби, след като няколко американски щата вече разрешиха използването й. Все повече и повече щати се присъединяват към тях.

Ново изследване на Корнуелския университет, публикувано в Preventive Medicine установи, че хората, които подкрепят легализирането на марихуаната не са наркомани, просто имат практически и икономически причини.

Стереотипът е, че хората, които искат да легализират марихуната, го правят, защото ще я употребяват и защото имат определена идеология и начин на живот. В същото време, тези, които са против нея имат по-практичен подход. Но според новото изследване в съавторство с Джеф Нидердепи (Jeff Niederdeppe), доцент по комуникации в Колежа по земеделие и науки за живота към университета Корнуел, това е точно обратното. Повечето хора смятат, че канабисът за развлечение ще увеличи данъчните приходи, създавайки нова печеливша индустрия, ще намали разходите за прилагане на закона, защото няма да има присъди за потребителите на марихуана. По ирония на съдбата, противниците на легализацията се притесняват за моралните ценности и здравето на младежите.

"Аргументите „за“ са наистина практични - повече пари и работни места, по-малко хора в затворите, по-малко работа в областта на правоприлагането", казва Нидердепи. "Аргументи „против“ са малко по-идеологически - увеличаване на престъпността и подкопаване на основните ценности, които правят Америка велика".

Нидердепи подчертава, че е нито „за“, нито „против“ легализацията. Идеята на изследването е да разбере какви мисли обществото.

„По това време, когато дебатът за узаконяване е във връхната си точка, ние можем да разработим най-ефективните политики, но за това трябва да разбираме двете страни. Трябва да разберем каква полза вижда обществеността и кое я притеснява“, смята той.

Отношението на закона към канабиса е различно във всяка страна. В някои държави притежанието на малки количества е декриминализирано. На 10 декември 2013 г. Уругвай стана първата страна, която легализира продажбата, отглеждането и разпространението на марихуана. В Холандия продажбите са "незаконни, но не се наказват". В САЩ, както и в много други страни, желанието за узаконяване продължава да расте. През 1969 г. само 16% от избирателите в САЩ са били „за“, според социологично изследване на Галъп, 36% до 2005 г. Тази година те са над над 56% от американските избиратели. Марихуаната вече е легализирана в Колорадо, Вашингтон, Орегон, Мейн, и Аляска.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!