Обзор: Натискът срещу антиваксърите по света

Ваня Милева Последна промяна на 06 юли 2021 в 08:37 11054 0

Едуард Дженър, бащата на имунологията, и двама негови колеги изгонват трима противници срещу ваксинацията, в краката им е осеяно с мъртви. Цветен офорт от И. Круикшанк, 1808.

Все по-голям брой страни и територии по света принуждават хората, особено в определени сектори, да се ваксинират срещу COVID-19.

Ето кратък обзор:

Задължително в Таджикистан и във Ватикана

Таджикистан и Ватиканът са сред редките страни, налагащи ваксинация на всички възрастни.

В бившата съветска република Таджикистан официалната информационна агенция публикува правителствено постановление, задължаващо всички хора над 18 години да бъдат ваксинирани, без да дава повече подробности.

Във Ватикана, най-малката държава в света, ваксинациите бяха задължителни за жителите и работниците през февруари, като тези, които отказват, да бъдат уволнени.

Италия

Няколко държави или територии са наложили ваксинации на определени слоеве от населението.

Италианските лекари и здравни работници в публичния и частния сектор трябва да се ваксинират или да им бъде забранено да работят директно с пациенти.

Група от 300 италиански здравни работници се обърна към съда, за да се опита да отмени задължението, а изслушването е насрочено за 14 юли.

Великобритания

На 16 юни британското правителство обяви, че целият медицински персонал в Англия трябва да бъде напълно ваксиниран.

Ако бъде одобрено от парламента, новото законодателство означава, че всеки, който работи в социални домове, трябва да има две дози ваксина от октомври, освен ако не се освобождава по медицински причини.

Правилата ще се прилагат за всички работници, наети директно от социалните домове, както и за работниците и доброволците от агенции.

Русия

Президентът Владимир Путин е против задължителните ваксинации в цялата страна.

Кметът на Москва Сергей Собянин нареди на 16 юни задължителна ваксинация за жителите на руската столица, работещи в сферата на услугите.

Около 60 процента от всички работници в сферата на услугите в Москва - малко над два милиона души - бе наредено да бъдат напълно ваксинирани до 15 август.

Оттогава други населени места предприемат подобни мерки, включително силно пострадалия Санкт Петербург.

Казахстан

На 1 юли Казахстан нареди задължителни ваксинации срещу коронавирус за работниците, които влизат в контакт с други. Онези, които откажат, ще бъдат ограничени да работят лице в лице с други хора.

Съединени щати

Град Сан Франциско обяви, че ще изисква всички общински служители да бъдат ваксинирани или да бъдат наказани до уволнение включително.

Новото правило няма да влезе в сила, докато ваксините не получат пълно одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата, която досега даде зелена светлина за тяхното използване в спешен порядък заради пандемията.

Повече от 150 служители в Хюстънската методистка болница в Тексас вече са уволнени или са подали оставки, след като не са изпълнили заповедите за ваксинация.

Франция

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви, че задължителните ваксинации все още не са необходими за всички. Но правителството работи по законопроект, който да принуди да се ваксинират здравните работници.

Саудитска Арабия

На редица места, макар да няма официално изискване за ваксинация, ограниченията за неваксинираните означават де факто задължение.

Рияд реши, че всеки, който използва обществен транспорт или влиза в държавно или частно заведение или спортен обект, трябва да бъде ваксиниран от 1 август.

Само ваксинирани служители от публичния и частния сектор могат да бъдат на работните си места.

Пакистан

Южната пакистанска провинция Белуджистан на 1 юли въведе забрана за неваксинирани хора да влизат в държавни учреждения, обществени паркове, търговски центрове и обществен транспорт.

Провинция Синд заяви, че ще откаже да плаща на държавните служители, които не са били ваксинирани от юли, а съседен Пенджаб ще блокира мобилните телефони на хората, които отказват да се ваксинират.

Източник: Compulsory jabs: Pressure grows on anti-vaxxers, medicalxpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !