29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Официално: Вирусът Зика предизвиква родилни дефекти включително микроцефалия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 април 2016 в 10:00 32420
Жаклийн на 26 години държи сина си Даниел, който е на 4 месеца и е роден с микроцефалия, пред дома си в град Олинда, Бразилия

От Центровете за контрол на заболяванията и превенция (CDC) съобщиха официално, че вирусът Зика причинява микроцефалия и други родилни дефекти при бебетата на майки, инфектирани по време на бременността.

Потвърждението беше публикувано вчера (14 април) в рамките на доклад в New England Journal of Medicine. Заключението е получено от наличните данни, включително наскоро публикуваните изследвания. Микроцефалията е състояние при което главата на бебетата при раждане е необичайно малка и може да се предизвиква от други фактори освен Зика.

"Това изследване бележи повратна точка в епидемията от Зика. Сега вече е ясно че вирусът предизвиква микроцефалия," обяви по време на пресконференция директора на CDC Том Фрийдън (Tom Frieden). "Освен това сме стартирали допълнителни изследвания за да определим дали децата с микроцефалия на майки инфектирани със Зика вируса не представляват само върха на айсберга на това което би могло да бъдат множество сериозни ефекти върху мозъка и други проблеми при развитието."

Заключението е сериозна стъпка към разбирането на мащаба на проблема със Зика. До този момент, учените бяха успели да потвърдят само връзката на микроцефалията със Зика, но и да кажат категорично че става дума за причинно-следствена връзка. Сега, когато Зика официално е приета като причина за експлозията на микроцефалия в Бразилия и на други места където бушува епидемията, учените могат да започнат да изследват какви други поражения причинява инфекцията с вируса. Често, бебетата родени с аномално малки глави страдат от забавяне в развитието на мозъка и други по-сериозни усложнения, включително проблеми със зрението, въпреки че симптомите варират силно при отделните деца.

Вирусът Зика е инфекция, пренасяна от комари, която се разпространява активно в двете Америки и на тихоокеанските острови през последните  няколко месеца. Вече имаше няколко регистрирани случая на сексуално предаване на инфекцията. След заразяване, едва 20% от хората развиват някакви симптоми, които най-често включват треска, обрив, болки в ставите и зачервяване на очите. И въпреки че Зика причинява микроцефалия и родилни дефекти, от CDC подчертават не всички жени които са инфектирани с вируса по време на бременността ще имат бебета с тези проблеми.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.