30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Октоподите стават любвеобилни под действието на екстази

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 септември 2019 в 09:19 31410
Снимка: pixabay

Хората и октоподите са разделени от 500 милиона години еволюция, но изглежда споделят една необичайна особеност - и двата вида реагират по подобен начин на екстази. 

При хората, наркотикът екстази, с химично наименование 3,4-метилендиоксиметаамфетамин (MDMA), се свързва с протеин в невроните. Генетичният код за този протеин се съхранява в гена SLC6A4. Когато MDMA се свърже с протеина, мозъчните клетки започват да произвеждат много голямо количество серотонин, който е отговорен за приятни и приятелски чувства. Геномът на октоподите също съдържа SLC6A4, така че учените искат да разберат дали наркотикът би имал същия ефект върху тях.

Екипът поставя четири октопода от вида Octopus bimaculoides в контейнер, съдържащ течен вариант на екстази, който животните абсорбират през хрилете си. След това учените поставят октоподите поотделно за 30 в аквариум, разделен на три части - една празна, една с пластмасова фигура, която може да привлече вниманието и една с мъжки или женски октопод в клетка. 

Октоподите обикновено са асоциални извън размножителния период, но и четирите прекарват няколко минути повече с другите октоподи, отколкото в празната секция или тази с обекта. Те също прегръщат и поставят устите си върху клетката, по неагресивен начин, подобно на поведението им при чифтосване. 

Тези резултати предполагат, че въпреки огромната еволюционна разлика между хората и октоподите, изглежда химичните процеси в мозъка, които ръководят поведението са подобни. Въпреки това извадката на проучването е много малка, което предполага резултатите да бъдат проверени с още експерименти, преди да стане възможно октоподите да се използват за изучаване на дейността на човешкия мозък. 

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Current Biology.

Източник: Science - Like humans, octopuses want more hugs when high on ecstasy


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.