Олимпийският ни отбор по химия се върна с 4 бронзови медала на Международната олимпиада в Грузия

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 август 2016 в 15:31 4260 0

Състезателите пристигнаха днес, 2 август,  в 11:50 часа на Терминал 2, летище „София” с полет от Мюнхен.

Олимпийският отбор по химия отново подреди успешно България в класирането на Международната олимпиада, в която взеха участие над 80 държави. Четири бронзови медала са резултатите на отбора след голямото събитие, което се проведе от 23 юли до 1 август в Тбилиси, Грузия. „Добрите резултати носят удовлетворение както на състезателите, така и на нас, техните ръководители. Тази година отборът беше със силна лична мотивация, момчетата работеха като отбор още в лабораторията по време на подготовката. Това е не по-малко важно от натрупването на знания и практически умения“, коментира доц. Донка Ташева, ръководител на отбора и член на СРООПН. От 2013 г. насам отборът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация „Америка за България“. Това позволява на учениците да бъдат много по-конкурентноспособни в експерименталния кръг на олимпиадата.

Олимпийският отбор по химия участва в следният състав:

1. Янислав Светлинов Данчовски, МГ Плевен, 12 кл. – бронзов медал
2. Любен Красимиров Бориславов, НПМГ, София, 12 кл. – бронзов медал
3. Борис Стефанов Борисов, НПМГ, София, 12 кл. – бронзов медал
4. Кръстьо Стоянов Драгинов, ПМГ Гоце Делчев,11 кл. – бронзов медал


Любен Бориславов и Борис Стефанов са национални състезатели от 2015 г. На миналогодишната олимпиада те печелят бронзови медали.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г.
От 1999 г. до 2016 г. нашите ученици са спечелили общо 38 медала: 1 златен, 8 сребърни и 29 бронзови.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !