Опасна мечка избяга от клетката си, преодоля 3 електрически огради и сега е на свобода

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 юли 2019 в 07:37 3041 0

Кредит Wikimedia Commons

В Северна Италия има беглец на свобода. Той е опитен в преодоляването на електрически огради, носи името M49, тежи 136 кг и е много, много пухкав. Точно така - най-търсеният беглец в Северна Италия е мечок.

Смятаният за опасен хората и в дивата природа, M49 е заловен в района на Трентино, Северна Италия, в неделя и е поставен в заграждение с висока степен на сигурност с други „така наречени проблемни мечки“, се казва в изявление на пресслужбата на Трентино. Но  стените не можаха да съдържат M49. В рамките на часове мечокът е преодолял всичките три електрически огради, плюс бариера, висока 4.3 метра и е изчезнал без следа.

Издирващият екип от рейнджъри и кучета следотърсачи претърсва района за М49, чиято проследяваща яка е била премахната при залавянето му. Губернаторът на Трентино Маурицио Фугати даде на рейнджърите разрешение да застрелят мечока, ако го срещнат, обяснявайки в изявление, че бягството на мечката през ограда "с 7000 волта показва колко е опасна".

Световният фонд за природата за Италия (World Wildlife Fund) не е съгласен. В изявление представители на групата отбелязаха, че оградата най-вероятно "не работи правилно, тъй като мечките не летят".

Фото капан на избягалата мечка М49. Кредит: Trentino Press Office

Италианският Twitter следи бягството на M49 със затаен дъх и потребителите изглежда са на страната на пухкавия беглец. Хаштагът "#fugaperlaliberta", който означава "#escapeforfreedom" на италиански, е набира скорост в Twitter.

Кафявите мечки са местни за италианските Алпи, но са почти изчезнали в региона до началото на 20-ти век. В края на 90-те години на миналия век природозащитниците са докарали 10 кафяви мечки в Италия от Словения. Оттогава популацията от 10 екземпляра е нараснала на  50 - 60 мечки.

Покрай усилията за реинтродукция мечките в региона често влизат в контакт с хората. През 2017 г. една мечка изплаши италианско село, когато животното се спусна по една алея и премина през града, съобщава The Telegraph. През същата година, друга мечка е била застреляна, когато е нападнала възрастен мъж, разхождащ кучето си.

Снимка на DJ3, друга "проблемна мечка" от италианския регион Трентино. Кредит: Trentino Press Office

Властите в Трентино биха могли да предотвратят контакта между М49 и хората, като изградят електрическите огради извън населените места, обяснява биологът Луиджи Бойтани от Университета Ла Сапиенца в Рим.

Въпреки това, електрифицираното заграждение никога няма да спре "голяма, възрастна и с дух мъжка мечка", заяви Бойтани

Източник: Fugitive Bear Escapes Jail Cell, Scales 3 Electric Fences and Is Now on the Run, LiveScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !