Оптималното кръвно налягане помага на мозъка ни да остарява по-бавно, с по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт и деменция

Ваня Милева Последна промяна на 09 ноември 2021 в 00:01 12688 0

Хората с повишено кръвно налягане, но в рамките на нормалните препоръчителни граници, са изложени на риск от ускорено стареене на мозъка, според ново изследване от Австралийския национален университет (ANU).

Изследването също така установи, че оптималното кръвно налягане помага на мозъка ни да остане поне шест месеца по-млад от действителната ни възраст. Сега изследователите призовават националните здравни насоки да бъдат актуализирани, за да отразяват тези важни открития.

Проучването на ANU, публикувано в Frontiers in Aging Neuroscience, установява, че участниците с високо кръвно налягане имат по-възрастни и следователно по-малко здрави мозъци, което увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и деменция.

Участниците с повишено кръвно налягане, но в рамките на нормалните граници, също имат по-застарели мозъци и са изложени на риск от здравословни проблеми.

Нормалното кръвно налягане се определя от налягането под 120/80, докато оптималното и по-здравословно кръвно налягане е по-близо до 110/70.

Новото изследване идва, след като голямо международно проучване установи, че броят на хората над 30 години с високо кръвно налягане се е удвоил в световен мащаб.

Кардиологът и съавтор на изследването, професор Уолтър Абхаяратна (Walter Abhayaratna), заявява, че ако поддържаме оптимално кръвно налягане, мозъкът ни ще остане по-млад и по-здрав с напредването на възрастта.

„Важно е да въведем промени в начина на живот и диетата в началото на живота, за да предотвратим твърде много покачване на кръвното ни налягане, вместо да чакаме това да се превърне в проблем“, коментира кардиологът.

„В сравнение с човек с високо кръвно налягане от 135/85, е установено, че друг с оптимален отчет от 110/70 има възраст на мозъка, която изглежда повече от шест месеца по-малка, докато достигнат средна възраст.

Екипът на ANU, в сътрудничество с колеги от Австралия, Нова Зеландия и Германия, изследва повече от 2000 мозъчни сканирания на 686 здрави индивида на възраст от 44 до 76 години.

Кръвното налягане на участниците е измервано до четири пъти за период от 12 години. Данните от сканирането на мозъка и кръвното налягане са използвани за определяне на възрастта на мозъка на човек, което е мярка за здравето на мозъка.

Констатациите са насочени най-вече към младите хора на възраст между 20 и 30 години, тъй като е необходимо време, за да повлияят ефектите от повишеното кръвно налягане върху мозъка, подчертава професор Никола Чербуин (Nicolas Cherbuin), ръководител на Центъра за изследване на стареенето на ANU.

„Като откриваме въздействието на повишеното кръвно налягане върху здравето на мозъка на хората на 40-те и повече години, трябва да приемем, че ефектите от повишеното кръвно налягане трябва да се натрупват в продължение на много години и могат да започнат на 20 години. Това означава, че мозъкът на млад човек вече е уязвим“, обяснява професорът.

Професор Абхаяратна отбелязва, че резултатите от изследването показват необходимостта всеки, включително младите хора, да проверяват редовно кръвното си налягане.

„Възрастните в Австралия трябва да се възползват от възможността да проверят кръвното си налягане поне веднъж годишно, когато посетят личния си лекар, с цел да гарантират, че кръвното им налягане е близо до 110/70, особено в по-младите и средните възрастови групи“.

„Ако нивата на кръвното ви налягане са повишени, трябва да се възползвате от възможността да говорите с личния си лекар относно начините за намаляване на кръвното налягане, включително промяната на факторите в начина на живот, като диета и физическа активност", допълва Абхаяратна.

Справка: “Optimal Blood Pressure Keeps Our Brains Younger” by Nicolas Cherbuin, Erin I. Walsh, Marnie Shaw, Eileen Luders, Kaarin J. Anstey, Perminder S. Sachdev, Walter P. Abhayaratna and Christian Gaser, 5 October 2021, Frontiers in Aging NeuroscienceDOI: 10.3389/fnagi.2021.694982

Източник: Optimal Blood Pressure Helps Our Brains Age Slower – Lower Risk of Heart Disease, Stroke and Dementia, Australian National University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !