09 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Още преди 300 000 години хоминините използват контролиран огън, за да изработват инструменти

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 октомври 2020 в 00:05 40190
Входът на пещерата Кесем Снимка: Aviad Agam et al./ Human behaviour 2020

Хората се справят отлично с боравенето с инструменти и може би тайната е, че това се случва от много дълго време. И докато ранни образци като кремъчните брадви да не изглеждат особено внушително, в сравнение със смартфон например, тяхното създаване на времето е било значително постижение. 

Ново изследване, публикувано в списание Nature Human Behavior, на каменни инструменти на 300 000 години разкрива, че дори тези ранни образци са изработени с находчивост - хоминините в Леванта са използвали контролиран огън, за да ги направят. 

Предишни изследвания показват, че сръчни ранни хоминини в района на Източното Средиземноморие са изработвали инструменти от кремък в края на ранния палеолит (преди 420,000 до 200,000 години), някои от които носят доказателства за излагане на огън. Но твърде малко е известно дали тази термична обработка е форма на занаятчийство или случайност. 

Авторите на новото изследване търсят отговора в пещерата Кесем в Централен Израел, ключов археологически обект, в който са открити много древни артефакти от края на ранния палеолит. Там учените откриват, че употребата на огън за изработката на остриетата е широко използвана и обичайна практика за ранните човеци, живели в пещерата. 

Авиад Агам (Aviad Agam), Филипе Наталио (Filipe Natalio) и колегите им изследват два типа кремъчни инструменти, които имат следи от излагане на огън. Използвайки комбинация от спектроскопия и машинно обучение, те успяват да определят приблизителните температури, на които са загрявани инструментите, така че да им се придаде форма и структура. Откритията на учените разкриват, че остриетата са загрявани до температури от 259°C, по-малките парчета кремък до 413°C, а капаците на съдове до още по-висока температура - 447°C.

Изследваните фрагменти и приблизителните им температури на нагряване. Кредит: Aviad Agam et al./ Human behaviour 2020

Вдъхновени от древната технология, изследователите опитват по подобен начин да изработят инструменти, контролирайки температурата на кремъка и установяват, че тя има голямо влияние върху качеството на острието. Учените заключват, че тяхното изследване доказва, че хоминините от Леванта са били умели в изработката на инструменти по своя уникален за времето си начин на контрол на температурата за подобряване на качеството на остриетата от кремък. 

Източник: IFLScience - Hominins Used Controlled Fire To Shape Tools 300,000 Years Ago


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.