30 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

От 14 до 22.03 изложба на орхидеи в Ботаническата градина

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 март 2015 в 19:25 55650
Orchidea Phalaenopsis

От 14 до 22 март в Ботаническата градина при БАН ще се проведе традиционната за сезона изложба на орхидеи.

Многото валежи през последната година повлияха и на растенията в оранжериите на Ботаническата градина. Цъфтежът е по-слаб в сравнение с предходните години, но ще имате възможност да се насладите на цимбидиуми, фаленопсиси и дендробиуми.

Cymbidium

Семейство Орхидеи или Салепови (Orchidaceae) е едно от най-големите семейства сред цветните растения, с описани 800 рода и 25 000 вида. Орхидеи растат на всеки континент по света с изключение на Антарктида.

Името им идва от гръцката дума orchi, означаваща "тестис", заради формата на луковиците на рода Orchis. Думата за първи път е използвана от считания за баща на ботаниката древногръцки учен Теофраст, в книгата му "Естествена история на растенията".

Те са били използвани за първи път като лек за редица заболявания през Средновековието, били са смятани за афродизиак и са били използвани в любовни отвари и дори сладолед. Винаги е имало много силна връзка между хора и орхидеи.

През 19-ти век орхидеи са събирани безогледно орхидеи за европейски колекционери и цели райони са били опустошени. Днес събирането на диви орхидеи е забранено.

За ботаниците орхидеите са интригуващ обект за изследване, за природолюбителите - приоритет за опазване, но за повечето хора те са символ на красота и оригиналност.

В двете съботи, 14 и 21 март, от 12 и 15 часа, ще има беседи за семейството, а в неделите, 15 и 22 март, отново в 12 и 15 часа ще има „уроци“ за орхидеи, с демонстрация на пресаждане на отделни видове.

Работно време за посетители: всеки ден от 14 до 22 март 2015 г., от 10 до 16 часа.

Ботаническата градина се намира в подножието на Витоша, до околовръстния път, достъпна и с градски транспорт - автобуси 111, 64.

Любителите-цветари могат да си изберат от 500 вида растения, които да закупят за дома и офиса.

За справки и информация - тел. 02 967 11 06.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.