04 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха най-старата тропическа рифова риба: Тя е на 81 години

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 декември 2020 в 13:31 21300
Учените откриват най-старата тропическа рифова риба: Тя е на 81 години. Кредит: Dan Bayley

Изследователи проучват три вида тропически рибки край Западното крайбрежие на Австралия, за да установят максималната им възраст. Те откриват риба, която е на 81 години.

Тази риба е "преживяла Великата депресия и Втората световна война“

Проучването, публикувано в списанието Coral Reefs, изследва екземпляри от семейство риби Луцианови (Lutjanidae) на четири места - от архипелага Чагос в Централен Индийски океан до брега на Западна Австралия.

Ихтиолозите идентифицират общо 11 отделни риби, които са на повече от 60 години, включително 79-годишен червен луциан (Lutjanus bohar), а рекордьорът е петнист маколор (Macolor macularis) на 81 години. Осемдесетгодишната риба е открита на 300 километра западно от град Брум в Австралия.

За да определят възрастта на рибите, учените използват метода за анализ на сагиталните отолити (ушни кости). Отолитите на рибите имат годишни кръгове на нараствана - приблизително като дървесни пръстени.

Рибният биолог от Австралийския институт по морски науки (AIMS) д-р Брет Тейлър (Brett Taylor), който ръководи проучването, заяви, че петнистият маколор е победил предишния рекордьор с две десетилетия.

„Досега най-старите риби, които сме откривали в плитки, тропически води, са на около 60 години“, заявява ихтиологът. 

Д-р Тейлър отбелязва, че изследването ще помогне да се разбере как дължината и възрастта на рибите ще бъдат повлияни от изменението на климата. Сега учените искат да знаят дали видът може да се справи с повишаващите се температури в океана.

Справка: Unprecedented longevity of unharvested shallow-water snappersin the Indian Ocean, Brett M. Taylor et al., Coral Reefs, Springer-Verlag GmbH Germany, part of Springer Nature 2020, DOI: https://doi.org/10.1007/s00338-020-02032-3

Източник: Octogenarian snapper found in WA becomes oldest tropical reef fish by two decades, Australian Institute of Marine Science


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.