01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха погребения с фаюмски портрети в Египет

Разкрита е огромна погребална сграда и макети на фаюмски портрети в археологическия обект във Фаюм. Находките са направени в гръко-римското селище Филаделфия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 декември 2022 в 00:01 37810
Фаюмски портрет от некропола на Филаделфия, изобразяващ млада жена. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities/ Facebook

Египетски археолози разкриват огромна погребална сграда и редица гръко-римски погребения във Фаюм. Те откриват погребални предмети и папируси с гръцки и демотически текстове, както и фрагменти от мумии с фаюмски портрети, датирани от втората половина на 2 век сл. н. е.

Констатациите са докладвани от Министерството на туризма и антиките на Египет и описани в статия в Bulletin de l'Institut français d'archéologie orientale.

Оазисът Фаюм се намира на около 100 километра югозападно от Кайро, в естествена депресия от около 2000 квадратни километра. Оазисът е обитаван от праисторически времена, а неговото икономическо и културно развитие започва в началото на 2-ро хилядолетие пр. н. е., когато при фараоните от 12-та династия е създадена новата столица на страната, град Ити-Тауи, изграден в района на Фаюм. Благодарение на каналите и диги, изградени по това време, водата на езерото Мерида, свързана с Нил, започва да се използва за напояване на голяма площ и оазисът се превръща в най-богатия район на Египет.

Сателитна снимка на оазиса Фаюм като лозов лист, вляво се вижда делтата на река Нил и Средиземно море. Кредит: NASA Johnson

Следващият разцвет на Фаюм съвпада с елинистическата и римската епоха. Поради благоприятния климат и плодородието, първите владетели от династията на Птолемеите вече се интересуват от него като важен източник на доходи и за да разширят земеделската земя, те започват тук големи хидротехнически строежи. Птолемей II Филаделф (285-246 г. пр. н. е.) обръща особено внимание на Фаюм.

Името Филаделф (обичащ сестра си) получава заради женитбата със сестра си Арсиноя II, съгласно египетската традиция от времето на фараоните. С нейното име преименува както административната област (ном), така и неговата столица Крокодилополис (древноегипетски Шедет). 

В бързо развиващия се район започват да се заселват чуждестранни занаятчии и търговци. Повечето от тях са гърци, но във Фаюм се заселват и сирийци, евреи и други имигранти. През 30 г. пр.н.е. Египет става част от Римската империя. Фаюм става част от провинция Аркадия и там се заселва римско население от ветерани, търговци и чиновници.

В резултат на това районът се превръща в един от центровете на културен синтез, което е видно например в погребалните практики. Потомците на имигрантите възприемат древноегипетската традиция за балсамиране на мъртвите, но вместо обемна маска лицето на мумията се покрива с портрет, нарисуван върху дъска или върху плат, грундиран с лепило. Тези изображения са в гръко-римски стил и често са много реалистични. Наречени са "Фаюмски портрети", защото именно тук са намирани най-често, въпреки че е имало находки и в други части на Египет.

Панорама на разкопките. (Натиснете за по-голям изглед) Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities/ Facebook

Голям брой фаюмски портрети са открити в края на 19 век в некропола на Филаделфия, едно от първите селища, основани при Птолемей II. Руините му се намират близо до съвременното село Ком ел-Хараба ел-Кебир (или Ком Дарб Герза), на няколко километра от град Ел Фаюм. Археолозите са открили в селището останки от жилищни сгради, храм, обществени сгради и грънчарска работилница, както и цял архив от папируси, принадлежали на чиновник на име Зенон.

Филаделфия е съществувала дълго време, до 5-ти век сл. н. е. и, за съжаление, е трудно да се установи възрастта на портретите от нейния некропол, тъй като датирането им не е ясно документирано и тези паметници са влезли в научно обръщение от частна колекция. Разкопки в некропола не са правени повече от 100 години, а едва от 2016 г. археолозите работят непрекъснато. Те откриват шест големи катакомбни гробници от глинени тухли и много единични гробове.

Египетски изследователи от археологическата мисия, ръководена от представителя на Министерството на туризма и антиките Басем Гехад, най-накрая имат късмета да направят дългоочакваната находка в некропола на Филаделфия - фаюмски портрети в контекста на други артефакти.

Портретите идват от три катакомбни гробници, изсечени в скалния масив, чиято вътрешност е облицована със сурови (т.е. непечени) тухли. Освен гробове с голям брой различни артефакти, учените разкриват руините на конструкции с каменни сводове и останките от голяма сграда. Подовете в нея са били украсени с многоцветни плочки, положени върху цветен варов разтвор, а от южната страна към сградата е прилежаща колонада, от която са останали основите на четири колони.

Руини на сводеста гробница. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities/ Facebook

Само един от портретите е сравнително добре запазен, тъй като всички гробници са били посещавани от грабители. Изобразява млада жена, която държи шишенце в едната си ръка (вероятно с ароматни масла) и гирлянд от цветя в другата. Наблизо е намерен истински подобен гирлянд, а изследването на фрагментите от черепа под портрета потвърди, че останките принадлежат на жена, починала на възраст между 17 и 22 години. Според прическата, изобразена на портрета, учените датират погребението приблизително към втората половина на 2 век.

Фаюмски портрет от некропола на Филаделфия, изобразяващ млада жена. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities/ Facebook

Гирлянд, направени с истински цветя, свързан с портрета по-горе. Кредит: Bulletin de l'Institut français d'archéologie orientale

От останалите три портрета са оцелели само фрагменти, но по стилови характеристики те са близки до оцелялото изображение и също като него са апликирани в темпера. Започва да се разпространява от средата на 2 век, заменяйки ранната восъчна живопис, използваща техниката енкаустика. В полза на предполагаемата датировка говорят находки в една от гробниците: бронзова монета, сечена по време на управлението на император Адриан (117-138 г.) и парче папирус. Оказа се, че това е разписка за земеделски семена, написана в средата на 2 век.

Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities/ Facebook

Фокусирайки се върху описанията на фаюмските портрети, открити в некропола на Филаделфия през 19 век, учените стигат до извода, че те идват от същите катакомбни гробници, които се срещат в района. Ето защо датирането на новите находки е особено важно: това ще помогне да се установи възрастта на подобни изображения от старата колекция.

В други части на некропола археолозите са открили папируси, написани на гръцки и демотически (късен египетски) език, керамични съдове и погребения, подредени по традиционен египетски начин (в антропоморфни саркофази с маска на лицето) или в гръцки дървени ковчези.

Един от тези ковчези съдържа рядка теракотена фигурка на Изида-Афродита, синкретично божество, почитано през гръко-римските времена.

Капак на антропоморфен ковчег от некропола във Филаделфия. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities/ Facebook

Справка: Newly Discovered Mummy Portraits from the Necropolis of Ancient Philadelphia – Fayum, 
Bassem Gehad, Lorelei H. Corcoran, Mahmoud Ibrahim, Ahmed Hammad, Mohamed Samah, Abd Allah Abdo, Omar Fekry, Muhammad Rafat 
Bulletin de l'Institut français d'archéologie orientale, https://www.ifao.egnet.net/bifao/122/09

Източник: 

The discovery of a huge funerary building and models of Fayoum portraits at Gerza archaeological site in Fayoum, Ministry of Tourism and Antiquities

Press release of Ministry of Tourism and Antiquities, Facebook


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.