Откриха погребения с фаюмски портрети в Египет

Разкрита е огромна погребална сграда и макети на фаюмски портрети в археологическия обект във Фаюм. Находките са направени в гръко-римското селище Филаделфия

Ваня Милева Последна промяна на 06 декември 2022 в 00:01 3682 0

Фаюмски портрет от некропола на Филаделфия, изобразяващ млада жена. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities/ Facebook

Египетски археолози разкриват огромна погребална сграда и редица гръко-римски погребения във Фаюм. Те откриват погребални предмети и папируси с гръцки и демотически текстове, както и фрагменти от мумии с фаюмски портрети, датирани от втората половина на 2 век сл. н. е.

Констатациите са докладвани от Министерството на туризма и антиките на Египет и описани в статия в Bulletin de l'Institut français d'archéologie orientale.

Оазисът Фаюм се намира на около 100 километра югозападно от Кайро, в естествена депресия от около 2000 квадратни километра. Оазисът е обитаван от праисторически времена, а неговото икономическо и културно развитие започва в началото на 2-ро хилядолетие пр. н. е., когато при фараоните от 12-та династия е създадена новата столица на страната, град Ити-Тауи, изграден в района на Фаюм. Благодарение на каналите и диги, изградени по това време, водата на езерото Мерида, свързана с Нил, започва да се използва за напояване на голяма площ и оазисът се превръща в най-богатия район на Египет.

Сателитна снимка на оазиса Фаюм като лозов лист, вляво се вижда делтата на река Нил и Средиземно море. Кредит: NASA Johnson

Следващият разцвет на Фаюм съвпада с елинистическата и римската епоха. Поради благоприятния климат и плодородието, първите владетели от династията на Птолемеите вече се интересуват от него като важен източник на доходи и за да разширят земеделската земя, те започват тук големи хидротехнически строежи. Птолемей II Филаделф (285-246 г. пр. н. е.) обръща особено внимание на Фаюм.

Името Филаделф (обичащ сестра си) получава заради женитбата със сестра си Арсиноя II, съгласно египетската традиция от времето на фараоните. С нейното име преименува както административната област (ном), така и неговата столица Крокодилополис (древноегипетски Шедет). 

В бързо развиващия се район започват да се заселват чуждестранни занаятчии и търговци. Повечето от тях са гърци, но във Фаюм се заселват и сирийци, евреи и други имигранти. През 30 г. пр.н.е. Египет става част от Римската империя. Фаюм става част от провинция Аркадия и там се заселва римско население от ветерани, търговци и чиновници.

В резултат на това районът се превръща в един от центровете на културен синтез, което е видно например в погребалните практики. Потомците на имигрантите възприемат древноегипетската традиция за балсамиране на мъртвите, но вместо обемна маска лицето на мумията се покрива с портрет, нарисуван върху дъска или върху плат, грундиран с лепило. Тези изображения са в гръко-римски стил и често са много реалистични. Наречени са "Фаюмски портрети", защото именно тук са намирани най-често, въпреки че е имало находки и в други части на Египет.

Панорама на разкопките. (Натиснете за по-голям изглед) Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities/ Facebook

Голям брой фаюмски портрети са открити в края на 19 век в некропола на Филаделфия, едно от първите селища, основани при Птолемей II. Руините му се намират близо до съвременното село Ком ел-Хараба ел-Кебир (или Ком Дарб Герза), на няколко километра от град Ел Фаюм. Археолозите са открили в селището останки от жилищни сгради, храм, обществени сгради и грънчарска работилница, както и цял архив от папируси, принадлежали на чиновник на име Зенон.

Филаделфия е съществувала дълго време, до 5-ти век сл. н. е. и, за съжаление, е трудно да се установи възрастта на портретите от нейния некропол, тъй като датирането им не е ясно документирано и тези паметници са влезли в научно обръщение от частна колекция. Разкопки в некропола не са правени повече от 100 години, а едва от 2016 г. археолозите работят непрекъснато. Те откриват шест големи катакомбни гробници от глинени тухли и много единични гробове.

Египетски изследователи от археологическата мисия, ръководена от представителя на Министерството на туризма и антиките Басем Гехад, най-накрая имат късмета да направят дългоочакваната находка в некропола на Филаделфия - фаюмски портрети в контекста на други артефакти.

Портретите идват от три катакомбни гробници, изсечени в скалния масив, чиято вътрешност е облицована със сурови (т.е. непечени) тухли. Освен гробове с голям брой различни артефакти, учените разкриват руините на конструкции с каменни сводове и останките от голяма сграда. Подовете в нея са били украсени с многоцветни плочки, положени върху цветен варов разтвор, а от южната страна към сградата е прилежаща колонада, от която са останали основите на четири колони.

Руини на сводеста гробница. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities/ Facebook

Само един от портретите е сравнително добре запазен, тъй като всички гробници са били посещавани от грабители. Изобразява млада жена, която държи шишенце в едната си ръка (вероятно с ароматни масла) и гирлянд от цветя в другата. Наблизо е намерен истински подобен гирлянд, а изследването на фрагментите от черепа под портрета потвърди, че останките принадлежат на жена, починала на възраст между 17 и 22 години. Според прическата, изобразена на портрета, учените датират погребението приблизително към втората половина на 2 век.

Фаюмски портрет от некропола на Филаделфия, изобразяващ млада жена. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities/ Facebook

Гирлянд, направени с истински цветя, свързан с портрета по-горе. Кредит: Bulletin de l'Institut français d'archéologie orientale

От останалите три портрета са оцелели само фрагменти, но по стилови характеристики те са близки до оцелялото изображение и също като него са апликирани в темпера. Започва да се разпространява от средата на 2 век, заменяйки ранната восъчна живопис, използваща техниката енкаустика. В полза на предполагаемата датировка говорят находки в една от гробниците: бронзова монета, сечена по време на управлението на император Адриан (117-138 г.) и парче папирус. Оказа се, че това е разписка за земеделски семена, написана в средата на 2 век.

Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities/ Facebook

Фокусирайки се върху описанията на фаюмските портрети, открити в некропола на Филаделфия през 19 век, учените стигат до извода, че те идват от същите катакомбни гробници, които се срещат в района. Ето защо датирането на новите находки е особено важно: това ще помогне да се установи възрастта на подобни изображения от старата колекция.

В други части на некропола археолозите са открили папируси, написани на гръцки и демотически (късен египетски) език, керамични съдове и погребения, подредени по традиционен египетски начин (в антропоморфни саркофази с маска на лицето) или в гръцки дървени ковчези.

Един от тези ковчези съдържа рядка теракотена фигурка на Изида-Афродита, синкретично божество, почитано през гръко-римските времена.

Капак на антропоморфен ковчег от некропола във Филаделфия. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities/ Facebook

Справка: Newly Discovered Mummy Portraits from the Necropolis of Ancient Philadelphia – Fayum, 
Bassem Gehad, Lorelei H. Corcoran, Mahmoud Ibrahim, Ahmed Hammad, Mohamed Samah, Abd Allah Abdo, Omar Fekry, Muhammad Rafat 
Bulletin de l'Institut français d'archéologie orientale, https://www.ifao.egnet.net/bifao/122/09

Източник: 

The discovery of a huge funerary building and models of Fayoum portraits at Gerza archaeological site in Fayoum, Ministry of Tourism and Antiquities

Press release of Ministry of Tourism and Antiquities, Facebook

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !