Открит е гръцки град отпреди 2500 години (обновена)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 декември 2016 в 16:15 7328 0

Кредит SIA / EFAK / YPPOA

Акрополът на града едва се вижда през облаците над равнината на Тесалия.

Останките от древногръцки град разкри международен екип археолози. Полисът е разположен на 300 километра северно от Атина.

Археолози от Гърция, Швеция и Великобритания, включени в изследователски проект, откриха древното селище близо до село Влохос, на около 40 км от град Лариса в историческата област Тесалия.

Останките са разпръснати на хълм край селото, според прессъобщението на Университета в Гьотеборг.

В интервю за Local.se ръководителят на групата Робин Рьонлунд (Robin Rönnlund) заяви, че е "приятно изненадан, че това, което е смятали за малко село, се е оказал невероятно голям град със структурирана мрежа от улици и площади".

Площта, оградена от вътрешната стена на града обхваща над 40 хектара.

Градът има крепостни стени, кули и градски порти, които може да се видят от въздуха, но от земята са незабележими. Това може да обясни защо досега руините са останали неоткрити.

Сградите са датирани на 2500 години от археолози от Университета в Гьотеборг и Борнмът. Градът достига разцвет през IV-III век пр.н.е., а по време на инвазията на римляните е напуснат от жителите си. 

Рьонлунд отбелязва, че хълма се крие много тайни. Останки от кули, стени и градски порти могат да бъдат намерени на върха и склоновете, но почти нищо не се вижда на повърхността. Амбицията на археолозите е да се избегнат разкопките и вместо тях да използват други методи, като например радар, което ще даде възможност на екипа да остави обекта в същия му вид, какъвто е бил, когато са пристигнали. 

Намерена е керамика и монети.

Археолозите опровергават по-ранни съобщения, че градът е бил неизвестен досега.

"Археологическите руини в Влохос са известни поне 200 години," - заявява група от учени, работещи в региона и водещите блога на проекта VLAP – Vlochos Archaeological Project.

"Светът на медиите е малко по-различен от света на археологията. Ние едва днес научихме, че нашето прессъобщение е попаднало сред сензациите" - обясняват учените.

"Ние сме много щастливи от цялото това внимание, но всичко е преувеличено," - отбелязват археолозите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !