Открит е нов род динозаври с изключително силни "челюсти на смъртта"

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 септември 2020 в 00:33 5207 0

Кредит Cassandra Prettyman/Brigham Young University

Скелетът на Gnathomortis stadtmani.

Скорошен анализ на фосил, открит през 1975 г. разкрива, че той принадлежи на изцяло нов род мозазаври - група древни океански гиганти. Гигантският морски хищник с челюст дълга 1,2 м е описан в публикация в Journal of Vertebrate Paleontology.

Мозазаврите са живели в океана, простирал се от Юта до Мисури и от Тексас до Юкон в САЩ преди 92 до 66 милиона години. Костите, описани в изследването, са открити случайно от младеж, който разказва за откритието си на своя учител по природни науки в гимназията. След това костите достигат до Университета Биргам Йънг в Юта, където мозазавърът е определен като представител на вида Prognathodon stadtmani.

Но палеонтолога Джошуа Лайвли (Joshua Lively) от Щатския университет на Юта оспорва това определяне. Той изследва скелета на мозазавъра и провежда филогенетичен анализ преди да стигне до заключението, че този екземпляр трябва да получи друго име, което да го класифицира като Gnathomortis stadtmani, което е съставено от гръцки и латински думи и означава "челюсти на смъртта".

Челюстите на Gnathomortis stadtmani наистина са внушителни и една вдлъбнатина на външната им страна предполага, че са функционирали подобно на тези на изчезнал вид гущер, което предполага, че животното е можело да затвори грамадните си челюсти със забележителна сила на захапката.

Специфичните вдлъбнатини в черепа на Gnathomortis stadtmani. Кредит: Brigham Young University

"В живота си Gnathomorits вероятно се е съревновавал с големи костни риби, акули и други мозазаври за ресурсите в средата си", обяснява Лайвли. "Когато достига до размера си на възрастен вероятно основния му съперник са били мозазаврите Tylosaurus, които живеят по същото време в Западното вътрешно море и достигат дори по-големи размери. Gnathomortis е интересен, защото това е първият представител на особения им род в подсемейството Mosasaurinae, който развива череп, по-дълъг от 1 м... Това вероятно означава, че дължината на тялото е била 9 или 10 метра!"

"Този мозазавър е открит от дете на име Гари Томпсън през 1975 г. Четиредесет и пет години по-късно аз съм развълнуван да хвърля повече светлина върху откритието на Гари и да подчертая, че всеки може да направи важен принос към научния процес".

Източник: IFLScience - Enormous Ancient "Jaws Of Death" Marine Reptile Described For The First Time

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !