02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Открит е нов род динозаври с изключително силни "челюсти на смъртта"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 септември 2020 в 00:33 38470
Скелетът на Gnathomortis stadtmani. Снимка: Cassandra Prettyman/Brigham Young University

Скорошен анализ на фосил, открит през 1975 г. разкрива, че той принадлежи на изцяло нов род мозазаври - група древни океански гиганти. Гигантският морски хищник с челюст дълга 1,2 м е описан в публикация в Journal of Vertebrate Paleontology.

Мозазаврите са живели в океана, простирал се от Юта до Мисури и от Тексас до Юкон в САЩ преди 92 до 66 милиона години. Костите, описани в изследването, са открити случайно от младеж, който разказва за откритието си на своя учител по природни науки в гимназията. След това костите достигат до Университета Биргам Йънг в Юта, където мозазавърът е определен като представител на вида Prognathodon stadtmani.

Но палеонтолога Джошуа Лайвли (Joshua Lively) от Щатския университет на Юта оспорва това определяне. Той изследва скелета на мозазавъра и провежда филогенетичен анализ преди да стигне до заключението, че този екземпляр трябва да получи друго име, което да го класифицира като Gnathomortis stadtmani, което е съставено от гръцки и латински думи и означава "челюсти на смъртта".

Челюстите на Gnathomortis stadtmani наистина са внушителни и една вдлъбнатина на външната им страна предполага, че са функционирали подобно на тези на изчезнал вид гущер, което предполага, че животното е можело да затвори грамадните си челюсти със забележителна сила на захапката.

Специфичните вдлъбнатини в черепа на Gnathomortis stadtmani. Кредит: Brigham Young University

"В живота си Gnathomorits вероятно се е съревновавал с големи костни риби, акули и други мозазаври за ресурсите в средата си", обяснява Лайвли. "Когато достига до размера си на възрастен вероятно основния му съперник са били мозазаврите Tylosaurus, които живеят по същото време в Западното вътрешно море и достигат дори по-големи размери. Gnathomortis е интересен, защото това е първият представител на особения им род в подсемейството Mosasaurinae, който развива череп, по-дълъг от 1 м... Това вероятно означава, че дължината на тялото е била 9 или 10 метра!"

"Този мозазавър е открит от дете на име Гари Томпсън през 1975 г. Четиредесет и пет години по-късно аз съм развълнуван да хвърля повече светлина върху откритието на Гари и да подчертая, че всеки може да направи важен принос към научния процес".

Източник: IFLScience - Enormous Ancient "Jaws Of Death" Marine Reptile Described For The First Time


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.