Открит е нов вид меки корали в Панама (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 септември 2018 в 00:00 5282 0

Кредит Hèctor Guzmán, STRI

Подводницата DeepSea събира проби коралови.

Нов кърваво червен вид мек корал е намерен край бреговете на Панама сред слабо осветени рифове в Тихия океан на 60 километра от континенталната част в Панама.

Откритието е на учени от Смитсоновия институт за тропически изследвания в Панама (Smithsonian Tropical Research Institute in Panama - STRI) и Центъра за изследване на моретата и океаните и езерата (Centro de Investigación en Ciencias del Mar y Limnología - CIMAR) към Университета на Коста Рика, съобщава EurekAlert.

Описание на корала е публикувано в списание Bulletin of Marine Science.

Учените установяват новия вид като сравняват физическите му характеристики, като дебелината на клонките му и яркочервения цвят на колонията с единствените други видове от рода Thesea в източната част на Тихия океан - Thesea variabilis.

Името на новия вид - Thesea dalioi - е дадено на коралите в чест на Рей Далио (Ray Dalio), благодарение на когото се провежда експедицията.

Коралът е открита в защитената територия Hannibal Bank от Национален парк Койба на най-големият остров на Панама. Паркът е обект на световно наследство на ЮНЕСКО.

Голямата подводна планина, издигаща се от океанското дъно, Hannibal Bank, се намира на запад от островите Coiba и Jicaron в Панама. Кредит: Google Earth image of Hannibal Bank provided by Héctor Guzmán

Мястото е известно със своето биоразнообразие, но е проучено едва наскоро.

"След само две експедиции с помощта на подводници до 300 метра идентифицирахме 17 вида октокорали (шест- и осемлъчеви корали) в Hannibal Bank, включително откриването и описанието на три нови вида", отбеляза Хектор М. Гузман (Hector M. Guzman), морски еколог от STRI и един от авторите от изследването.

Thesea dalioi са открити в така наречената мезофитна зона на рифове, където прониква малко светлина.

Откриването на учените допълва биологичното дърво на коралите. Откритието обаче е от интерес не само за еколози и биолози, но и за лекарите. Както меките, така и твърдите корали имат противовъзпалителни и противоракови свойства, подпомагат възстановяването на костите и терапията на неврологичните заболявания, коментира авторът Гузман.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !