Открита е съкровищница от 4351 фосила в Китай. Повече от половината са невиждани досега

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 март 2019 в 14:05 7445 0

Изследователи изкопават вкаменелости на брега на река Даншуй.

Открито е ново находище на вкаменелости в Китай, което датира от 518 милиона години. То съдържа повече от 50% неизвестни досега видове, според ново проучване, съобщава Science News.

Намерената край бреговете на китайската река Даншуй съкровищница от вкаменелости съперничи на най-известните камбрийски находища на изкопаеми като канадската „Бърджис Шейл“. 

Мястото Цинцзян е уникално с това, че има не само добре запазени фосили, но и меки организми. Това невероятно изобилие от странни и прекрасни форми на живот включва водорасли, корали, морски гъби, анемони, медузи, гребенести, членестоноги и малки безгръбначни, наречени кални дракони, както и микроскопични фосили.

Досега изследователи, ръководени от палеонтолога Дундзин Фу (Dongjing Fu) от Северозападния университет в Сиан, Китай, са събрали в новия обект 4351 екземпляра, представляващи 101 различни таксони или групи от организми. От тези таксони около 53% никога не са били срещани досега.

По време на Камбрийския период, който започна преди около 542 милиона години, животът става разнообразен изключително бързо. Толкова много нови форми се появяват за толкова сравнително кратък период от време, че тази диверсификация е известна като "Камбрийски взрив". 

Проучването е публикувано в четвъртък в списание Science.

Странни чудеса

Отлично запазeните вкаменелостите от Цинцзян разкриват фини морфологични подробности за някои от формите на живот, които са живели в камбрийските морета, като разклоненото водорасло (вляво) и сегментираното тяло на членестоногото, наречено мегахерий (вдясно).

D. FU ET AL / SCIENCE 2019

За разлика от други камбрийски изкопаеми, в биотата на Цинцзян изглежда преобладават медузи или мешести (Cnidaria), гребенести, наричани още ктенофори. Тези видове, по-специално мешестите, са изключително редки в други места.

Изобилието от вкаменелости от ктенофори са запазени толкова добре, че изучаването им може да даде отговор на един дългогодишен дебат: дали гребенестите или морските гъби са най-примитивното животно на еволюционното дърво.

Вкаменелостите включват изобилие от медузи (вляво) и гребенести (в средата), както и сегментирано, бодливо животно, което може да е кинорхинх (вдясно). D. FU ET AL / SCIENCE 2019

    Мястото е открито на брега на река Даншуй в китайската провинция Хубей, която е на около 652 мили североизточно от друго находище на изкопаеми, Чъндзян. Интересно е, че само 8% от видовете, открити в двата обекта, са едни и същи, което доказва огромното многообразие на видове след Камбрия.

    Потоците от седименти в морето бързо погребват вкаменелостите, а съставът на седимента и околната среда успяват да запазят меките тъкани непокътнати.
    Добре запазените находки ще помогнат на учените да запълнят празнините в хрониката на фосилите и ще дадат по-ясна картина на първите животински организми.
    Най-важното
    Всички новини
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    Няма коментари към тази новина !