Откритият на Плутон криовулкан е най-големият във външната част на Слънчевата система засега

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 януари 2016 в 15:01 2697 0

Кредит NASA/JHUAPL/SwRI

Рекордът за най-голям вулкан във външната част на Слънчевата система засега принадлежи на Плутон.

 Висококачествена снимка, получена от космическата сонда New Horizons, показват една особеност на терена, известна като Wright Mons, която ако се потвърди, че е вулкан, ще вземе титлата на най-голям вулкан отвъд Марс.

Снимката е направена през юли 2015, съобщи НАСА.

Криовулканите (тоест ледените вулкани) са вулкани, които вместо разтопена скала изригват вода, амоняк или метан в течно или газообразно състояние. След изригването, криомагмата се кондензира в твърда форма, заради много ниската околна температура. За първи път криовулкани са открити от "Вояджър-2" на спътника на Нептун Тритон. Вероятно ще се срещат и на други нискотемпературни астрономически обекти, например в Пояса на Кайпер.

Новооткритият кривулкан на Плутон е кръстен в чест на братята Райт, а това масивно ледено образувание може да се види в червения кръг в изображението по-горе. Той е 150 км широк и 4 километра висок и се забелязва централна депресия, която прилича на вулканичен кратер.

Това изображение е изпратено космическия апарат New Horizons след близкото прелитане покрай Плутон на 14 юли, 2015. Направено е от инструмента Long Range Reconnaissance Imager (Lorri) от разстояние 48 000 км. Данните за цвета са предоставени от Ralph/Multispectral Visible Imaging Camera (MVIC), получени от разстояние 34 000 км.

Учените от мисията са заинтригувани от това, че забелязващия се червеникав материал, известен като tholins, неизвестно защо, не е широко разпространен в района на вулкана. Също така объркващо е, че около Wright Mons липсват кратери, което подсказва, че повърхността (както и кората под нея) е сравнително млада, което означава, че малко се е променила през последните няколко милиона години.

"Ние все още не сме готови да обявим, че сме открили вулканични форми на Плутон, но те със ​​сигурност изглеждат подозрително и ние ще ги изследваме много внимателно", заяви Джеф Мур (Jeff Moore), планетарен учен, оглавяващ геоложкия екип на New Horizons пред IFL Science.

Ако се потвърдят подозренията, че тези криовулкани са били активни относително скоро, това би означавало, че Плутон вероятност притежава някакъв вътрешен източник на топлина. Причината за това не е известна, но може да е разпадът на радиоактивни елементи, останали от раждането на Плутон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !