Отломки от разпадащата се китайска ракета са паднали в Африка

Ваня Милева Последна промяна на 15 май 2020 в 11:26 6227 0

В понеделник ядрото на колосалната китайска ракета "Long March 5B" направи неконтролирано спускане обратно към Земята. Огромни парчета от ракетата се видяха над няколко големи американски града, преди да се пръснат в Атлантическия океан е понеделник следобед, както потвърдиха от ВВС на САЩ.

Сега изглежда, че някои части от разпадналата се ракета са оцелели при преминаването си през атмосферата и се сблъскали със земята. Според The Verge, парченцата от ракетата са паднали на територията на Кот д'Ивоар. Местните медии съобщават, че от небето валят загадъчни метални предмети.

„Когато огромен къс метал преминава с голяма скорост през горната атмосфера в определена посока в определено време, и получавате съобщения за неща, които падат от небето на това място, по това време не е трудно да ги свържете", коментира за The Verge астрономът  Джонатан Макдауъл (Jonathan McDowell) от Харвард-Смитсонския център за астрофизика, който отблизо следи историята за падащата ракета.

Макдауъл посочва, че съобщеното местоположение на отломките съвпада с траекторията на ракетата.

Някои от частите са били дълги 12 метра.

Събитията около обърканото завръщане на ракетата остават загадъчни.

"Може би са имали план как да я изведат от орбита, който се е объркал?", разсъждава Макдауъл пред The Verge. "Китайците не са обсъждали дали са имали някакъв подобен план, затова сме принудени да приемем, че са нямали."

"Със своите 17,8 тона това е най-масивнят обект, който ще направи неконтролирано навлизане в атмосферата след 39-тонния космически кораб „Салют-7“ през 1991 г.“, пише Джонатан Макдауъл в туитър миналата седмица.

Може би това няма да е последният път, когато ще видим китайски ракетни части да валят от небето. В момента Китай работи върху новата си космическа станция, която ще бъде завършена до 2022 година.

Това означава, че множество нови обекти ще се „връщат няколко дни след старта“, обяснява Макдауъл пред The Verge. "И това не е добре."
Източник:

Out-of-Control Chinese Rocket Reportedly Dropped Debris on Africa, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !