Отново Ебола: Медицинската сестра от Англия е в критично състояние

Никола Кереков Последна промяна на 16 октомври 2015 в 10:00 3977 0

Британската сестра Паулин Кафъркий (Pauline Cafferkey) е в критично състояние в лондонска болница, страдайки от усложнения от Ебола, с която се е заразила, докато е работила в Западна Африка миналия декември. Изглеждаше сякаш се е излекувала от вируса още през януари, но нейния случай показва колко малко знаем за опасностите, които крие вируса Ебола, дори сега, когато епидемията отшумява.

Дори когато някои се възстанови след боледуване от Ебола, вирусът може да остане в някои части на тялото, които са недостъпни за имунната система, като например тестисите, мозъка, окото или млечната жлеза. Изглежда, че вируса може да се скрие в човешките тестиси за поне девет месеца след като е спрял да циркулира в кръвта на заболелия и е спрял да се засича в семенната му течност.

Кафъркий е потърсила медицинска помощ на 7-ми октомври с оплаквания за неспецифични вирусни симптоми. Въпреки нейната история на скорошно преболедуване с Ебола, лекарите я изпратили вкъщи за домашно лечение. Тя била приета в изолационно крило едва 3 дни по-късно. Медицинската сестра дала положителни резултати на теста за Ебола и сега 58 близки нейни контакти, включително медицинския персонал, са под постоянно наблюдение. Някои от тях са получили експериментална ваксина срещу Ебола. 

Усложнения след прекарана Ебола (Post-Ebola Syndrome)

Кафъркий не е единствения оцелял след Ебола, който се е почувствал зле. Смята се, че повече от половината от около 17 000 човека в Западна Африка, оцелели след Ебола, изпитват в различна степен здравни проблеми, включително интензивно главоболие, болки в ставите и умора.

Въпреки че беше потвърдено, че Кафъркий все още пренася вируса, не е ясно дали това не важи и за всички останали като нея. Техните оплаквания може да са предизвикани от поражения на имунната им система или от копия на вируса, които са били скрити в телата им. Ако те все още носят вируса не е ясно дали той може да се разпространи.

Изследването на екип от учени в Сиера Леоне показва, че вируса може да се засече в семенната течност на оцелелите мъже до 9 месеца след възстановяването им, но към момента се смята, че там вируса не е цял и няма способност да заразява, макар това да не е определено категорично. Друг научен екип днес е публикувал доказателства, че оцелял след заразяване в Либерия е прехвълил вируса по полов път, чрез семенната си течност през март. Такива случаи може да затруднят значително окончателното потушаване на епидемията.

Освен в тестисите, мозъкът, очите и ставите могат също да осигурят убежище за вируса, където да се укрие от имунната система. Изследване публикувано през август установило, че оцелелите след епидемията от Ебола в Уганда през 2007 г. сега, години по-късно, са по-предразположени към тежки главоболия и неврологични проблеми, включително разтройства в съня и слуха и загуба на памет.

Една четвърт от оцелелите от епидемията в Западна Африка са претърпели тежко възпаление на окото, вероятно причинено от вируса, който продължава да се поддържа в течността около техните очни ябълки. За щастие, за разлика от тестисите, тази анатомична ниша не позволява на вируса да заразява. Когато вирусолози изследвали медицински работник от Щатите, който имал очни усложнения след прекарана Ебола, те не открили вирус в сълзите му или по повърхността на окото му, което предполага, че е малко вероятно вирус от окото да може да заразява.

Дълготрайни ефекти

Засега, Кафъркий е единственият потвърден случай, при който усложненията от прекараната Ебола са животозастрашаващи. Въпреки това, медиците, които са работили по време на епидемията споделят, че такива случаи има в Западна Африка.

"Сега имаме възможността и отговорността да научим, колкото е възможно повече за това какво се случва с оцелелите след Ебола," коментира Дан Бауш (Dan Bausch) от Tulane University в Ню Орлиънс, който работи с Ебола към Световната Здравна Организация в Женева. СЗО планира да събере получените данни от медицинските екипи по време на епидемията в Западна Африка, за да разкрие загадката.

Американските здравни агенции набират оцелели след Ебола в Либерия за изследване на Post-Ebola синдрома, като целта е да се открие какво го причинява и дали скритите вируси могат да се разпространяват. Няколко други групи от оцелели се набират, за да се провери за дълготрайни ефекти от прекараната Ебола, твърди Джон Едмъндс (John Edmunds) от Центъра по хигиена и тропическа медицина в Лондон. Тази информация ще е жизнено важна за западноафриканските държави, които се опитват да възстановят здравните си системи и които тепърва може да се изправят срещу усложненията при оцелелите с години напред.

Има сериозна вероятност да не разберем дали е имало и други случаи на тежки усложнения в Западна Африка само няколко месеца след прекарана Ебола, като при Кафъркий. Здравеопазването в тези държави все още е в пълен хаос и е много вероятно тези хора вече да са починали без това да е било отразено. 

По материали от: New England Journal of Medicine, DOI: 10.1056/NEJMoa1511410; DOI: 10.1056/NEJMoa1509773

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !