06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Отпадъците по повърхността на океана са само върхът на пластмасовия айсберг

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 юни 2019 в 12:13 47470
Изображение: pixabay

Големите острови от боклук, подобни на тези в Тихия океан, които се носят по повърхността на водата, може да се окажат само върхът на пластмасовия айсберг, според ново проучване на учени от САЩ. 

Водолази откриват пластмасови торбички и опаковки от бонбони дори на дъното на Марианската падина. Ново изследване на микропластмаса, събрана на различни дълбочини по крайбрежието на Калифорния, предполага, че този тип отпадъци се срещат най-често на дълбочина няколкостотин метра под повърхността на водата.

Изследването е публикувано в списанието Scientific Reports.

Използвайки дистанционно управляеми апарати, учените събират микропластмаса от залива Монтерей на дълбочина от 5 до 1000 метра. Екипът измерва и замърсяванията в стомашно-чревния тракт на 24 червени морски раци и осем слузести филтъра на Личинкови (Larvacea) , тъй като и двата вида се хранят с органична материя с размера на микропластмасата.

Морските създания, които се хранят с дребни органични частици като гигантските личинкови (ляво) и червените морски раци (дясно), могат случайно да погълнат микропластмаса. C.A. Choy et al./Scientific reports 2019

Концентрацията на частици на 1000 метра дълбочина е почти същата, както на пет метра, средно три частици на кубичен метър вода. Пластмасата на дълбочина 200 до 260 метра е по-концентрирана с 10 до 15 частички на кубичен метър. 

Схематично изображение на системата за анализ (А) и зоните на разпространение и концентрациите на откритите микрочастици пластмаса (В). C.A. Choy et al./Scientific reports 2019

Химичният анализ на тези частички показва, че повечето са от пластмаса, използвана в ежедневието като бутилки, опаковки и текстил. Пластмасата, използвана за направата на рибарски мрежи, която е източник на по-големите замърсявания, е в далеч по-малки количества. 

Дълбочина на разпространение на (A) Pleuroncodes planipes и (C) Bathochordaeus sinkers. Микропластмасата от различни дълбочини (B) се транспортира по хранителната верига до среднодълбочинни (D) Caretta caretta, Phoebastria nigripes, Thunnus orientalis, Megaptera novaeangliae и дълбокодълбочинни организми (E) Munneurycope murrayi, Aegina citrea, Vampyroteuthis infernalis, Peniagone sp. Докато някои видове полимери са разпространени във всички дълбочини (PET, PA, PC, PVC), други са ограничени на повърхността (PP, PLA) или близките слоеве под нея (P, POM, ABS, PMMA).

Във всяко от изследваните водни животни е открита микропластмаса. Тези същества може да разпространяват замърсяването и към други хищни животни, от риба тон до костенурки, смята съавторът Анела Чой (Anela Choy), биолог-океанограф от Института по океанография Скрипс в Ла Джола, Калиф.

"Важно е това изследване да бъде повторено на различни дълбочини и в различни региони на света", смята Чой.

По-доброто разбиране на механизма на разпространение на микропластмасата в дълбините може да помогне за създаването на стратегии за по-всеобхватно почистване, освен събирането на отпадъците от повърхността. 

"Мисля, че ще открием, че дълбините на океана може би съдържат едно от най-големите замърсявания с пластмаса на планетата," предполага Чой.

Вече съществуват и разработки, подобно на приложението Marine debris tracker, разработено от екип специалисти като проф. Джена Джамбек, които са общодостъпни и всеки доброволец може да намери местоположението на повърхностни отпадъци и да ги събере.

Източник: Science news - Tiny plastic debris is accumulating far beneath the ocean surface


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.