Овладяването на огъня запали пламъка на размяната на знания преди 400 000 години

Ваня Милева Последна промяна на 28 юли 2021 в 09:30 13510 0

Кредит Pixabay

След като първите хора разбират как да укротят огъня - за да готвят храна, да затоплят лагера си, да удължават светлата част на деня и да държат хищниците далеч - някои учени смятат, че умението да се владее пламъка се разпространява като горски пожар.

Ако са прави, това означава, че ранните човешки популации точно в Африка, Европа и Азия са търгували със знания преди поне 400 000 години.

Това е доста преди съвременните хора да започнат да се разпръскват извън Африка и първият случай на „културна дифузия“ в археологическите свидетелства.

„Към днешна дата винаги се е смятало, че културната дифузия всъщност е започнала едва преди 70 000 години, когато съвременните хора, Homo sapiens, са започнали да се разпръскват“, обяснява археологът Катрин Макдоналд (Katharine MacDonald) от Университета в Лайден, Холандия.

"Но свидетелствата за използването на огъня сега изглежда показват, че това се е случило много по-рано".

Новият анализ сравнява следи от огън, оставени от хоминини (групата, която включва нас, Homo sapiens, и нашите непосредствени предци) в археологически обекти в цяла Европа, Израел, Азия и Северна Африка, като се основава на данни от десетилетия проучвания.

Преди 400 000 години почти всички изследвани места показват много редки доказателства за използване на огън, съобщават авторите.

От този момент нататък обаче са открити все по-голям брой обекти с въглени, овъглени кости и топлинно променени отложения.

Моделът остава последователен, независимо от региона, което предполага, че обичайното използване на огън се е появило за първи път около втората половина на средния плейстоцен.

Въпреки че е възможно всички тези култури на хоминини да са овладели огъня независимо, относително бързото разпространение в Стария свят категорично предполага, че това умение е културна дифузия.

„Тъй като множество субпопулации хоминини са оставили доказателства за използването на огън, е малко вероятно, че практиките, свързани с използването на огън, да са пренесени от една единствена разсъсредоточена субпопулация на хоминини“, пишат авторите .

Разбира се, идентифицирането на следи от огън след стотици години след станалото е невероятно трудна работа и не винаги може да е сигурно дали откритото всъщност е от контролиран от хоминини огън.

Поради това липсата на доказателства за контролиран огън преди 400 000 години трябва да се тълкува "с повишено внимание", отбелязват авторите. Дори и преди 400 000 години, настоящите данни са нееднозначни, особено в Африка и Евразия, където особено липсват данни за H. naledi, H. sapiens, неандерталци, денисовци и H. erectus.

И все пак покоряването на огъня не е единственото умение, което бързо се разпространява в културите на хоминините.

Авторите също така използват данни от антропологията, приматологията и социалните науки, за да покажат как други идеи, поведения и техники се разпространяват на големи разстояния чрез вероятно примитивни социални мрежи.

Приблизително 100 000 години след овладяването на огъня например по много подобен начин започва да се разпространява специален тип технология за обработка на камъните, известна като техника Левалоа.

Дори за по-кратък период от време от огъня, тази техника се разпространява в северозападна Европа и Близкия изток. За сравнение на ръчната брадва са й нужни стотици хиляди години за да стигне от Африка до Европа.

От друга страна, за разлика от използването на огъня, техниката за обработка на камъни Левалоа й е необходимо време, за да преподава и учи. Това предполага силно социално взаимодействие между популациите на хоминините в Стария свят, а не само мимолетни срещи.

Генетичните доказателства вече показват, че е имало смесване между различни видове ранни хора, но фактът, че много от тези популации показват сходно поведение и техники, предполага, че те са били в контакт по повече от един начин.

„Членовете на тези субпопулации следователно са се срещали многократно и в продължение на много дълги периоди от време, осигурявайки терен за културна дифузия“, пишат авторите.

Ако екипът не греши, това означава, че широкомащабните социални мрежи вече са съществували, преди да се появят съвременните хора.

Като се има предвид, че културната дифузия толкова често се смята за характеристика, уникална за нашия вид, това е противоречива хипотеза. Но авторите са готови я прелагат - дори и само за да стимулират по-нататъшна дискусия.

Подобно на ранните хора, стотици хиляди години преди, сега те предават пламъка.

Справка: Middle Pleistocene fire use: The first signal of widespread cultural diffusion in human evolution
Katharine MacDonald, Fulco Scherjon, Eva van Veen, Krist Vaesen et al., PNAS August 3, 2021 118 (31) e2101108118; https://doi.org/10.1073/pnas.2101108118

Източник: The Gift of Fire Lit The Flame of Knowledge Transfer 400,000 Years Ago, Study Finds, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !