04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Палеонтолози са намерили в Южна Америка останки на най-големия гризач, живял някога на Земята

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 февруари 2015 в 12:02 50050

Европейски палеонтолози са намерили на територията на Уругвай необичаен древен гризач, който е тежал около един тон и е използвал предните си зъби по същия начин, както и съвременните слонове, се казва в статия, публикувана в Journal of Anatomy.

"Ние стигнахме до извода, че това животно е използвало резците си не само за хапане и рязане на парчета храна, но и за копаене на почвата и за защита от хищници. Това много прилича на начина, по който слоновете използват своите бивни," - казва един от авторите на откритието, Филип Кокс (Philip Cox) от Университета в Йорк (UK).

Според Кокс и колегите му, останките на древната "слономишка" са открити от уругвайските палеонтолози през 2008 г., но доскоро никой не им е отдавал значение. Когато британски учени видяли тези вкаменелости, те се заинтересували от необичайно големите размери на животното, неговите мощни челюсти и зъби. Авторите на статията прибрали черепа в лабораторията си и се опитали да изчислят силата на захапката на древния гризач, неговата възраст и да направят оценка на неговата екологична ниша.

Според палеонтолозите, този бозайник, наречен Josephoartigasia monesi, бил рекордьор в няколко категории: най-големият гризач в историята на Земята - тежи почти хиляда килограма, по своите размери приличащ на бивол или друго голямо копитно.

Второ, този гризач е имал невероятно мощна захапка - челюстните му мускули имали сила около 1400 нютона, което е сравнимо със силата на захапката на тигър. В същото време, най-интересното е, че зъбите му са били предназначени за още по-голямо натоварване - 2-3 пъти силата на захапката.

Този факт доведе учените до заключението, че Josephoartigasia monesi може да е използвал зъбите си не само за раздробяване на растителни храни, но също така и за други цели. Според палеонтолозите е живял в Южна Америка сравнително скоро -  не повече от преди три милиона години. Сега черепа и други части на тялото на този гигантски гризач могат да се видят в Националния природонаучен музей в Монтевидео, Уругвай.

"Слономишката", човек и южноамериканския гризач пакарана, пети по големина гризач на Земята и най-близък роднина на новооткрития древен гризач.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.