Първата заснета от "Уеб" екзопланета е твърде гореща и твърде далеч от своята твърде млада звезда

Ваня Милева Последна промяна на 02 септември 2022 в 00:01 14329 0

Това петно ​​светлина е екзопланета. Малката бяла звездичка във всяко изображение маркира местоположението на звездата-домакин HIP 65426, чиято светлина е блокирана, за да можем да видим планетата. Кредит: NASA/ESA/CSA, A Carter (UCSC), екипът на ERS 1386 и A. Pagan (STScI)

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" отново надхвърли очакванията. Вече бе демонстрирано, че може да изучава атмосферите на екзопланети, докато преминават пред своите звезди, а сега показва, че може директно да изобразява екзопланети.

Въпросната планета се нарича HIP 65426b и е наистина загадъчна. Според предишни твърдения тя не би трябвало да съществува, тъй като не отговаря на съществуващите до момента модели на екзопланети (планети извън Слънчевата система), така че наблюденията върху нея са изключително важни, за да помогнат на астрономите да разработят по-добри модели.

Първо, тя обикаля около много млада звезда, чиято маса е два пъти по-голяма от тази на Слънцето и се върти много бързо около оста си. За едно пълно завъртане са нужни малко повече от три часа в сравнение с 28 дни на нашето Слънце. Това е 150 пъти по-бързо. Освен това, въпреки че е звезда на възраст между 15 и 20 милиона години, тя няма протопланетен диск около себе си, от който да се образуват планети. И това е само първата част от загадката.

HIP 65426b се намира на около 92 AU от своята звезда, като 1 AU (астрономическа единица) е разстоянието Земя-Слънце. Тя е три пъти по-далеч от Нептун. И все пак планетата, чиято маса сега се оценява на около седем пъти по-голяма от тази на Юпитер, е гореща с температура около 1000° C.

Според един от предложените сценарии планетата се е формирала заедно с другите планети, намиращи се по-близо до звездата, което бързо е предизвикало изчезването на диска, но след това другите планети са били изгубени.

Според друг сценарий звездата и планетата са се формирали едновременно и звездата е събрала по-голямата част от материала, като по този начин е попречила на планетата да стане по-голяма и да се превърне в кафяво джудже или друга звезда.

Статията за това първо по рода си изображение на екзопланета от JWST е изпратена в списанието на Американското астрономическо дружество, а в момента е достъпна онлайн в портала ArXiv. В инфрачервения спектър - дължината на вълната, която JWST използва, планетата е между 1000 (близък инфрачервен спектър) и 100 (среден инфрачервен спектър) пъти по-бледа от своята звезда. Затова е невероятно, че телескопът може да я види толкова ясно.

Изображения на екзопланетата HIP 65426 b във всичките седем филтъра на инструментите на космическия телескоп "Джеймс Уеб" NIRCam и MIRI, използвани в наблюденията на екипа. Кредит: NASA/ESA/CSA, A Carter  et al.

И макар че това изследване не дава категоричен отговор за произхода на тази странна планета, то показва какво предимство ще има JWST в изучаването на екзопланетите. При подходяща звезда екипът смята, че планета, по-малка от Сатурн и с подобна орбита, би трябвало да е видима за космическия телескоп.

Международният астрономически съюз приканва хората да предложат ново име на тази и много други планети.

Има някои правила за това какво може да предложите. Имената трябва да са достойни за небесен обект, така че трябва да бъдат кръстени на „неща, хора или места с дългогодишно културно, историческо или географско значение“. IAU предлага да се обмисли нещо, свързано със съзвездието, в което са се появили, въпреки че това не е изискване.

IAU търси две имена за всяка система. Единото е на звездата, а другото на планетата. Всяка система има само една известна планета, така че предложените имена трябва да бъдат свързани с обща тема. 

Съществуват и някои ограничения за това какви могат да бъдат имената. Не може да кръстите системите на истински хора (живи или мъртви) и не могат да бъдат кръстени на вече съществуващи небесни тела. Неологизмите и комбинациите от думи са изключени. Имена на търговски марки, организации, домашни любимци, акроними, както и религиозни, военни и политически имена също са изключени.

Справка: The JWST Early Release Science Program for Direct Observations of Exoplanetary Systems I: High Contrast Imaging of the Exoplanet HIP 65426 b from 2−16 µm
Aarynn L. Carter et al. https://arxiv.org/pdf/2208.14990.pdf 

Източник: JWST Snaps Its First Image Of An Exoplanet – And It’s A Very Weird World, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !