Първи доказателства, че загадъчни магнитни експлозии може да нагряват короната на Слънцето

Ваня Милева Последна промяна на 09 юни 2020 в 00:00 2929 0

Пълните слънчеви затъмнения предоставят информация за короната на Слънцето, като това на 21 август 2017 г. В това последно проучване радио телескопите го използват за идентифициране на радиоизбухвания, които сигнализират за малки магнитни експлозии. Кредит: NASA's Goddard Space Flight Center/Gopalswamy

Температурата от 5 500°C на повърхността на Слънцето не е малка. И все пак високо над повърхността на звездата, в горната й атмосфера слой газ, наречен корона, има почти 2 милиона градуса по Целзий, което е около 300 пъти по-горещо от повърхността на Слънцето.

Как короната на Слънцето се нагрява до такава температура е въпрос, който не е решен задоволително и остава известен като проблемът с короналното нагряване.

В търсене на отговора изследователи от Националния център по радиоастрофизика (NCRA), Индия, използват високочувствителен инструмент за откриване на малки проблясъци радиовълни от цялото Слънце. Те смятат, че тези искри предоставят първия по рода си сигнал за многобройни малки магнитни експлозии, които общо имат достатъчно енергия за загряване на короната на Слънцето.

„Нашите предварителни оценки предполагат, че тези малки магнитни експлозии трябва заедно да имат достатъчно енергия за загряване на короната. Това е точно толкова, колкото е необходимо за решаване на проблема с короналното нагряване“, заяви за ЕurekАlertд-р Атул Мохан (Atul Mohan), съавтор на изследването, работил преди за NCRA, а сега в Центърът за слънчева физика в Роселанд, Норвегия.

Изследванията на екипа, публикувани в The Astrophysical Journal Letters, разчитат на радиотелескопа, наречен масивът Murchison Widefield (MWA) в Австралия, телескоп не е достатъчно чувствителен, за да открие и най-слабите изблици, недостъпни за други.

„Това, което направи този пробив възможен, е наличието на данни от нов технологичен инструмент, масива Murchison Widefield (MWA) и работата, която ние вършим през последните няколко години в NCRA-TIFR, за да изградим техниките и инструментите, с които да направим най-чувствителните слънчеви радиоизображения от тези данни”, обяснява в изявление съавторът проф. Дивья Оберой (Divya Oberoi) от NCRA . „Много слабите радиосветкавици, които открихме, са около 100 пъти по-слаби от отчетените досега най-слаби изблици.“

Въпреки че сами по себе си тези експлозии са слаби, общият им брой и присъствието им навсякъде около Слънцето подсказва на изследователите, че заедно те са достатъчно мощни, за да обяснят произхода на допълнителното загряване на короната.

„Това, което прави това наистина вълнуващо, е, че тези светкавици присъстват навсякъде по Слънцето и по всяко време, включително в регионите със слаби магнитни полета, така наречените „тихи слънчеви региони“, коментира Сураджит Мондал (Surajit Mondal), водещ автор на изследването.

Един от телескопите в MWA, който бе използван за това проучване. MWA разполага със 128 такива телескопа, наричани плочки, разпределени в диаметър около 5 километра. Кредит: Pete Wheeler/ICRAR

Справка: 

First Radio Evidence for Impulsive Heating Contribution to the Quiet Solar Corona
Surajit Mondal, Divya Oberoi and Atul Mohan

Published 2020 June 1 2020. The Astrophysical Journal Letters, Volume 895, Number 2 DOI: https://doi.org/10.3847/2041-8213/ab8817

Източник:

First-Ever Evidence For Mysterious Magnetic Explosions That May Heat Sun’s Scorching Corona, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !