30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Пастафарианците на протест срещу отказа да регистрират църквата им

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 декември 2016 в 16:24 114324
Снимка: Наука ОFFNews

Десетина привърженици на Църквата на Летящото спагетено чудовище (ЛСЧ) се събраха днес на протест пред съдебната палата.

Те връчиха жалба срещу отказа на Софийския градски съд за регистрация на тяхното вероизповедание.

Както обясниха пастафарианците пред репортер на Наука ОFFNews, малобройното участие на привърженици се дължи на религиозната повеля на ЛСЧ  да се пазят телата от студа, а виртуалната подкрепа също се приема благосклонно от него.

Стефан Кирязов, техният водач, заяви, че мотивите за решението на съдия Вълков са несправедливи. Пастафарианците са категорични: Църквата на Летящото спагетено чудовище е толерантна и не се противопоставя на никой. С благословените си пипала може да докосне всеки - и веган, и карнист, и пияч на бира, и на подобни течности, но без мехурчета. В рая на ЛСЧ има място за всички - и за хора, и за животни, и в частност - за динозаврите, казват пастафарианците.

В мотивите за отказа съдия Вълков пише, че на пастафарианството му "липсва сакралност".

Почитателите на ЛСЧ обаче смятат, че това издава липса на равнопоставеност между религиите, каквато е гарантирана от конституцията.

"А и как се мери сакралността?" - питат те.

Ръководителите на църквата. Снимка: Наука ОFFNews

В това, че жалбата се връчва в петък, пастафарианците виждат "знамение", защото петък е свещения ден на тяхната вяра, тъй като ЛСЧ е създало света за 4 дена.

Шествието се отправи към столичен бар на протестна сакрална вечеря.

Иконата. Снимка: Наука ОFFNews

Движението на вярващите в свръхестествен Създател под формата на паста и кюфтета или Летящото спагетено чудовище (ЛСЧ) е създадено като алтернатива на традиционните религии, тъй като, колкото реални доказателства има за другите богове, толкова има и за ЛСЧ. Заради липсата на рестриктивни норми и един по-лек и весел поглед към живота, новата религия има доста предимства. Свещеният пастафариански ден е петък, защото светът е създаден за 4 дни от ЛСЧ. Всеки петък е религиозен празник. Олтарът на пастафарианската църква е масата. Има и други свещени текстове, написани от Айнщайн, Дарвин, Ръсел.

"Нашият създател с безбройни крайници иска от нас да изучаваме Вселената - от най-малките частици до големия Космос", обяснява Стефан Кирязов.

Повече за историята, каноничните норми и 8-те "по-добре не го прави" може да прочетете тук.


+ 1
- 1
Абе весело е да се забавляваш с подобни неща но в контекста на събитията по целия свят не му е времето сега за такъв 'протест'.
+ 0
- 2
Не си чул, но е точно така.
+ 11
- 0
#1 Доказателствата за съществуването на техния бог - Летящото спагетено чудовище са точно толова убедителни и достоверни, колкото на всеки друг бог от фруга религия, така че не мога да разбера отказа на съда.

Що се отнася до мисионерството в Близкия изток - не съм чул там да хукнали проповедници на други религии. Като даваш такива "умни" съвети, вземи и дай пример - иди да просвщаваш джихадистите. Все ще има някаква полза - най-малко няма да четем глупости във форума.
+ 0
- 14
Според мен, за да ги регистрират, трябва да ги изпратят да проповядват на някои канибласко племе или в близкия изток. Чак тогава ще ги призная.

Това е религия изградена върху нърдовското спокойствие пред декстопа вкъщи, когато баба ти ти носи да ядеш и ти дава по 2 евро да пиеш кафе.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.