Пенисната кост може би участва в отстраняването на конкуренцията при някои животни

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 октомври 2020 в 10:14 6927 0

Кредит Wikimedia commons/ Лиценза за свободна документация на ГНУ

Пенисна кост на енот

Пенисната кост или бакулум (baculum лат.) е една от най-загадъчните структури в биологията на бозайниците. Досега все още не е известно със сигурност защо тя е изчезнала при хората, конете, слоновете и някои други видове.

Ново изследване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B, прави 3D анализ на 82 пенисни кости от различни животни и открива, че някои от образците с по-особена форма могат да удължат сексуалния акт, да предизвикат овулация при женските или да премахнат спермата от предишни романтични срещи. 

Пенисната кост на мъжките медояди (Mellivora capensis) например има доста специфична форма. Прилича почти на лъжица за сладолед и може да е еволюирала така, за да спира конкуренцията и да даде сигурност на мъжкия, че поколението е наистина негово.

Според изследването сложните форми не са свързани с размера на тестисите на животните, но корелират слабо с по-дългия копулационен акт и предизвикването на овулация, което предполага, че тези кости помагат да се намали сексуалното съревнование. 

3D изображение на пенисна кост на мъжки медояд. Кредит: Brassey et al., Proceedings of the Royal Society B, 2020

Предишни изследвания показват, че ширината на пенисната кост е свързана по някакъв начин с по-голямо поколение при мишките, но все още не се знае защо. Теорията е, че тези кости по някакъв начин удължават половия акт и надвиват над конкуренцията, но резултатите са смесени. Може би това се дължи на пренебрегване на една от най-важните характеристики.

"Причината естествениците да са толкова впечатлени от бакулумите е, че те имат много необичайни структури: странни ръбове и вдлъбнатини, странни извивки и върхове с особена форма", разказва биологът Шарлот Браси (Charlotte Brassey) от Градския университет на Манчестър по повод на предишно изследване на екипа. 

"Нашето изследване е особено иновативно, защото използва 3D подход за разбирането на еволюцията на пенисната кост. Но всички предишни опити да се изучи бакулума, опростяват костта до много основни измервания на дължина и ширина и пренебрегват важната информация за формата му".

Пенисните кости варират значително по размер и форма в зависимост от вида и новите открития на екипа на Браси предполагат, че "по-комплексните" пенисни кости, включително и тези със сложни върхове, кукички и вдлъбнатини, се срещат често при месоядните и доста изненадващо, моногамни видове.

Смята се, че по-сложните върхове на пенисните кости са еволюирали при по-силна сексуална конкуренция, за разлика от другите с тъп или отсечен връх. 

"Но противно на нашите очаквания, "социално моногамните" видове имат по-високи стойности на оптималната комплексност на бакулума", обясняват авторите. 

Първоначално това не изглежда логично - моногамните партньори със сигурност изпитват по-малко сексуално съревнование след копулацията, в сравнение с видовете, при които женската се чифтосва с няколко мъжки. 

Авторите обясняват, че социалната моногамия не е еквивалентна на генетичната моногамия. Хиеновото куче (Lycaon pictus) например, се класифицира като моногамен вид, но има доказателства, че в глутницата има размножаване между всички членове.

Докато при живеещите на групи месоядни изглежда формата на бакулума еволюира към по-прост вариант, авторите откриват, че пенисните кости на социално моногамните животни развиват силно усложнена форма. 

Полигамните тюлени и морски лъвове, от друга страна, срещат значително по-малко сексуално съревнование, защото живеят в хареми, където един мъжки се чифтосва с много женски. Интересно е, че пенисните кости на надсемейство Перконоги (Pinnipedia), имат относително прост връх, докато пенисните кости на вълците и кучетата, също от подразред Кучеподобни имат дълбоки уретрални канали.

Реконструкция на 10 типа пенисни кости при месоядни. Кредит: Brassey et al., Proceedings of the Royal Society B, 2020

Настоящето изследване, което се основава на рентгенографски изследвания на съвременни експонати от музеи, е един от най-сериозните анализи на пенисните кости при месоядните. За съжаление в исторически план триизмерната структура на женските гениталии е значително пренебрегвана и много по-слабо изучена. 

Затова не може да се каже със сигурност как действа пенисната кост по време на секс, така че екипът се надява за в бъдеще да анализира тези структури и от гледна точка на женската полова система. 

Подобно проучване може да позволи по-добре да се разбере функцията на пенисната кост по време на секса, въпреки че може би се акцентира твърде много върху самата кост. В крайна сметка анализът на един костен елемент говори твърде малко за комплексността на жлезите или хрущялите, които се намират върху тях.

Бъдещите изследвания трябва да включват и меките тъкани на пениса, за да се разбере по-добре как и защо пенисната кост е еволюирала по този начин при различните видове, както и защо при някои изобщо отсъства.

Източник: Science alert - Penis Bones Could Be Scooping Out The Sperm of Competitors in Some Animals

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !