Пеперудите монарх драстично намаляха (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 15 февруари 2017 в 10:00 4176 0

пеперуди монарх

Броят на мигриращите пеперуди монарх, които зимуват в Мексико, се е снижил с 27% през тази година.

Спадът идва след като преди това беше отбелязано възстановяване от исторически ниски нива.

Новите данни са от проучване на мексиканското правителство и независими експерти от World Wildlife Fund (WWF) Мексико.

През тази зима пеперудите монарх са покрили едва 3 хектара гора. Според експертите, спадът вероятно се дължи на късните зимни бури през миналата година, съборили над 54 хектара дървета от гората, в която пеперудите презимуват.

Всяка година милиони от вида преминават разстоянието от 5 500 километра от САЩ и Канада до биосферния резерват "Ел Росарио", Мичоакан, Мексико. Там те кацат по борове и ели. Преброяването им се извършва не поединично, а по площта, която покриват. Пикът е отбелязан в средата на 90-те с 18,19 хектара, а най-ниски нивата са били през 2013-2014 г. с покрита зона от едва 0,67 хектара. Това показва колко чувствителна е миграцията от студеното време и загубата на местообитание.


"Понижението в района на гората, която населяват, се дължи най-вероятно на високата смъртност, причинена от бури и студено време през миналата година", съобщава Омар Видал (Omar Vidal), председател на мексиканския офис на World Wildlife Fund. "Това е напомняне към трите държави, че трябва да започнат с прилагане на мерки за защита на местообитанието, където се размножават, хранят и мигрират", допълва той, цитиран от Guardian.

Властите изчисляват, че в бурите през март са загинали около 6,2 милиона пеперуди или почти 7,4% от 84-те милиона, които презимуват в Мексико, съобщава Алехандро дел Мазо (Alejandro Del Mazo), комисар на Мексико за защитените зони. Бурите са засегнали района точно по времето, когато пеперудите са се готвили за обратния полет към дома.

Нито една пеперуда не оцелява, за да направи пълен кръг обратно до дома си, но намаляването на броя, който напуска зимните местообитания, често се отразява в понижение и на онези, които се завръщат там на следващата година.

Комбинирането на дъжд, студ и силни ветрове при бурите в планинския район на Мексико е унищожило 54 хектара бор и ела, което е над четири пъти повече от загубите от незаконна сеч. Това е най-голямата загуба от буря от зимата на 2009-2010 г., когато необичайно проливни дъждове и свлачища разрушиха 106 хектара дървета.

Пеперудите монарх са силно зависими от откриване на относително добре запазени дървета, по които се увисват на групи по клоните. Дърветата и групите помагат да се предпазят от студените дъждове и резкия спад в температурите.  

Ето защо незаконната сеч в центъра на 13,550-хектаровата гора е толкова разрушителна. Данните сочат за спад в незаонната сеч - от почти 20 хетара през 2015 г. до около 12 хектара през миналата година. 

Към заплахите за миграцията на пеперудите се прибавя и загубата на растенията отровна млечка в САЩ и Канада - растението, от което пеперудите се хранят като гъсеници. Причината е увеличената употреба на хербициди и облагородяване на земи. 

Загубата на дървета в Мексико и на отровна млечка на север от границата му са доказано пагубни за пеперудите монарх. През тази ходина те са покрили едва 2,91 хектара дървета. През миналата - около 4 хектара, а през 2014 г - 1,13 хектара и рекордно ниското ниво от 0,67 хектара през 2013 г. Само до преди 20 години покритието е било на 18 хектара.

"Не можем да контролираме климата, но можем да сторим повече за намаляване на незаконната сеч в резервата и ограничаване на загубата на местообитание в САЩ и Канада", заявава Видал. "Но дори ако в Мексико не се загуби и едно дърво повече, без храна и местообитание по пътя на мигриране, горите скоро ще се сбогуват с пеперудите монарх", заключава ученият.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !