04 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Пера, третирани срещу паразити, може да помогнат за опазването на застрашени птици

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 август 2020 в 10:21 55360
Pardalotus quadragintus Снимка: Wikimedia commons CC BY SA 3.0

Птиците Pardalotus quadragintus са малък вид на остров Тасмания, застрашен от изчезване. Но пробна програма за защита, описана в публикация в Animal Conservation, постига резултати, за каквито повечето консервационни проекти могат само да мечтаят.

Видът е заплашен от една страна от изсичането на горите на острова, но и от разпространението на паразитната муха Passeromyia longicornis. Мухите снасят яйца в гнездата на птиците и ларвите им се хранят с кръвта на новоизлюпените птички. Смята се, че мухите атакуват птиците от много време, но Фернанда Алвес (Fernanda Alves) от Австралийския национален университет обяснява, че въздействието им изглежда се увеличава.

Алвес добавя, че не е ясно дали това се дължи на факта, че птиците са по-стресирани и оттам уязвими, или климатичните промени са в полза на мухите. Която и да е причината ефектът е разрушителен, защото 90% от птичките никога не достигат до зряла възраст в някои части на местообитанието на Pardalotus quadragintus.

Предишни опити за защита на птиците включват пръскане на гнездата с инсектициди и това е ефективно, но не особено практично. Служители на парковете трябва да търсят гнездата, да се изкачват на високо по дърветата, за да ги напръскат и да внимават да не стресират птиците в процеса на работа.

В своята нова публикация Алвес предлага ново решение. Pardalotus quadragintus използват пера, за да направят гнездата си по-меки. Тъй като самите те не произвеждат достатъчно много пера, птиците търсят такива, паднали от други видове. Алвес обяснява, че въпреки ярката си окраска тези приви не са придирчиви към декорацията и могат да използват всякакви видове пера.

Затова Алвес обработва кокоши пера с инсектициди и ги оставя близо до дървета, където гнездят P. quadragintus. При други гнезда са оставени нетретирани пера за контрола. При 38 гнезда в извадката и средно по четири птички в гнездо това изглежда достатъчно за да се получи статистически значима разлика. Накрая резултатите са толкова изненадващи, че изглежда учените са можели да докажат тезата си и с по-малко птици.

Диспенсер с обработени кокоши пера, поставен така, че да бъде открит от гнездящите наблизо Pardalotus quadragintus. Кредит: Fernanda Alves

"Резултатите бяха фантастични. Птиците отнасяха третираните пера в гнездата си и като резултат 95% от всички птички оцеляха - докато при онези, използвали нетретирани пера процентът на преживяемост беше едва 8%", разказват учените. 

Птиците, построили това гнездо, вероятно са се зарадвали на изобилието от пера близо до дървото си, без да знаят, че те са обработени, така че да предпазят малките им. Кредит: Fernanda Alves

Алвес споделя, че изглежда никой друг вид птици от изследвания район не извлича същата полза, но "много други видове използват перата като мек материал, други предпочитат козина. [Тази техника] може да бъде използвана в тропиците", където заплахата от паразити е много по-голяма. 

Източник: IFLScience - Insecticide-Infused Feathers Help Protect Endangered Birds


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.