Перфектен старт и кацане за SpaceX (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 29 януари 2020 в 16:17 7527 0

Кредит SpaceX

Пореден успех за компанията на Илън Мъск SpaceX бе постигнат току-що със старта на ракетата Falcon 9, който имаше за цел да изнесе на орбита третата серия спътници Starlink, които ще осигурят глобален евтин и сигурен интернет.

Стартът се състоя днес, 29 януари, в 16:08 часа българско време от площадка SLC-40 във военновъздушната база  Кейп Канаверал.

Това е третата партида от комуникационни спътници Starlink версия 1.0. от общо 60 апарата, които ще бъдат на ниска земна орбита.

3 минути след старта двигателите на първата степен на Falcon 9 спират, зада се разделят двете степени, а вакуумният двигател на втората степен на ракетата Merlin е запален за 6 минути, за да достигне до предварителната орбита. Първата степен започва своята маневра за обръщане като лети с двигателите напред, за да започне спускането си към морската платформа на SpaceX в Атлантическия океан.

След още 5 минути първата степен на Falcon 9 каца перфектно на безпилотната платформа „Разбира се, че все още те обичам“, което отбелязва 49-тото успешно запазване на първата степен на ракетата Falcon от SpaceX.

9 минути след старта горната степен на Falcon 9 вече е доставила спътниците Starlink на предварителната орбита.

SpaceX планира да изстреля близо 12 000 спътника за цялото съзвездие сателити Starlink на височина от 550 километра до около 1200 километра. Целта е да се осигури високоскоростно интернет покритие денонощно на всяко кътче на Земята. 

Starlink е едно от няколкото такива съзвездия, които се планират, включително на британската компания OneWeb и американската Amazo. Общо броят на сателитите, които ще бъдат пуснати на орбита на Земята през следващото десетилетие, може да надхвърли 50 000, ако се реализират всичките проекти, което носи допълнителен риск от сблъсък и космически боклуци, каквито някога ще станат тези сателити.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !