Пестициди, а не Зика, са причина за бебетата с малки глави, твърди доклад на арженстински учени

Никола Кереков Последна промяна на 17 февруари 2016 в 17:12 9664 2

Кредит Centres for Disease Control and Prevention

Илюстрация на бебе с микроцефалия (в ляво) в сравнение с бебе с нормален размер на главата.

В момента интернет кипи от въпроси около наскоро обявен доклад, който твърди, че е по-вероятно епидемията на микроцефалия - рядко неврологично заболяване, водещо до развитие на абнормално малки черепи и мозъци при новородени - да е свързана с употребата на пестициди, вместо с разпространението на вируса Зика. Въпросният пестицид е пирипроксифен - ларвицид (пестицид убиващ ларвите на насекомите), който е насочен към разпространяващите Зика комари Aedes aegypti, който е произведен от компанията Sumitomo Chemical.

"В района, където живеят повечето болни хора, химическия ларвицид, предизвикващ малформации при комарите е бил използван в продължение на 18 месеца и с тази отрова (пиропроксифен) властите са третирали питейната вода, използвана от засегнатата популация," обявява доклада, публикуван от Argentinian group Physicians in Crop-Sprayed Towns (PCST) миналата седмица.

Организацията добавя, че "едва ли е съвпадение," че случаите на микроцефалия са нараснали в Бразилия именно там, където пирипроксифена е бил използван, докато в Колумбия, инфекцията със Зика не е била свързана с микроцефалия, въпреки факта, че държавата се нарежда на второ място по честотата на вируса.

И дори в рамките на Бразилия, не всеки случай на микроцефалия е бил свързан с наличието на Зика. "След като експертите разгледали подробно 732 от случаите, те установили че в повече от половината случаи не ставало дума за микроцефалия или пък не били свързани със Зика," докладват от Washington Post миналия месец.

В отговор на доклада, един от бразилските щати е преустановил употребата на пирипроксифен до второ нареждане.

"Решихме да преустановим употребата на продукта в питейна вода, докато Министерството на Здравеопазването не излезе с официална позиция, а междувременно ние ще продължаваме да насърчаваме местните хора да елиминират всички възможни места със застояла вода, които могат да служат за място за размножаване на комарите," е заявил пред медиите Жоао Габардо дос Рейс (Joao Gabbardo dos Reis), щатски здравен секретар в Рио Гранде до Сул.

Но какво точно се случва? Докато някои твърдят, че доказателствата в подкрепа на връзката между пирипроксифена и микроцефалията е "очевидна", други ги означават по-скоро като "теории на конспирацията", а Световната Здравна Организация (СЗО) настоява, че пирипроксифенът е безопасен в питейна вода, ако се използва в препоръчаните количества.

Реалността е, че в момента имаме само косвени доказателства, които предполагат, че пирипроксифена в питейната вода в Бразилия може да повишава риска от микроцефалия, а тази връзка  изглежда по-сериозна само поради липсата на категорична причинно-следствена връзка между неврологичното заболяване и вируса Зика. Хората искат отговори, така че е разбираемо, че всички нови предположения или хипотези се приемат напълно сериозно, докато се опитваме да разберем какво точно се случва.

Но дали липсата на научни доказателства за връзката на микроцефалията със Зика е идентична с липсата на научни доказателства свързващи микроцефалията с пирипроксифен? Не съвсем.

Докато СЗО е заявила изрично, че връзката между микроцефалията и епидемията на Зика все още не е била потвърдена, това не се дължи толкова на липсата на научни доказателства и по-скоро е, за да се даде необходимото време на учените да проведат коректно своите проучвания.

Ако възнамеряваме да обявим изрично, че има връзка, учените искат да са 100% сигурни, че това е подкрепено от солидни, причинно-следствени доказателства, показващи как инфекцията на вируса Зика може да предизвика промени в ембриони, които сериозно да нарушат процеса на развитие и растеж.

"За разлика от връзката между вируса Зика и микроцефалията, която е била подкрепена от изследвания, които показали наличие на вируса в проби от кръв, тъкани и околоплодна течност, връзката между употребата на пирипроксифен и микроцефалията няма никакво научно основание," е обявил в отговор на доклада на PCST представител на Бразилското правителство.

"Важно е да се отбележи, че в някои местности, където не се използва пирипроксифен също са докладвали случаи на микроцефалия."

Според Дона Боуотър от The Telegraph, от СЗО твърдят, че откровена връзка между Зика и микроцефалията е на няколко седмици от окончателно потвърждаване. "Две независими изследвания миналата седмица също са открили връзка между вируса Зика в мозъчната тъкан на абортирали ембриони или бебета, които са починали скоро след раждане и са имали микроцефалия." докладва тя.

Джордж Димех (George Dimech), директор на основния здравен център на Пернамбуко в Бразилия отбелязва пред BBC, че в град Рецифе в момента има най-голем брой докладвани случаи на микроцефалия и въпреки това в този район не се използва пирипроксифен - те използват напълно различен тип инсектицид. Неврологът Ванеса ван дер Линден (Vanessa van der Linden) добавя: "Клинично, измененията, които виждаме при сканирането на бебета говорят, че пораженията са предизвикани от вътрешна инфекция, а не от ларвицид, медикамент или ваксина."

Според популярен научен блог, "Хората не произвеждат или използват сесквитерпеноидни хормони (ювенилни хормони при насекомите), които са основната мишена на пирипроксифена" и през годините, са извършени доста изследвания на физиологичните свойства, токсичността и безопасните нива на този пестицид.

Ако приемем косвените доказателства свързващи микроцефалията с пирипроксифена, ще е цяло чудо защо микроцефалията не е много по-голям и дори глобален проблем. Пестицидът е одобрен за употреба в САЩ и Европа и това е така от доста години - въпреки, че не се използва в питейната вода, както се прилага в някои региони в Бразилия.

Все още има много въпроси за това защо случаите на микроцефалия са се повишили така експлозивно през последните месеци и години - много от които няма бързо да намерят отговор, ако учените не излязат и не обявят дали има категорична връзка между нея и вируса Зика. Но докато не получим категорично доказателство за връзката между заболяването и определен тип пестицид е крайно некоректно от научна гледна точка да си правим догадки основани на непоследователни, косвени доказателства.

Специална бележка: на множество информационни сайтове, включително и някои български, се появиха статии по темата за връзката между микроцефалията и употребата на пестицида, където, случайно или не, бе посочено името на често употребяваната във връзка с различни конспиративни теории компания Monsanto. В последствие обаче участието на Монсанто в случая бе напълно опровергано. Sumitomo Chemical и Monsanto наистина са работили заедно в миналото, но Monsanto не са участвали в производството на този химикал, затова каквато и да е връзка между двете компании по никакъв начин не се отнася до настоящата ситуация.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2016 в 09:10

'Опровержението' оставя повече отворени въпроси, отколкото дава отговори...

18.02 2016 в 08:31

Опровержение - http://www.usatoday.com/story/news/2016/02/16/experts-dismiss-claims-pesticide-not-zika-causes-birth-defects/80451116/