Пет години от живота на Слънцето (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 февруари 2015 в 15:43 3374 0

Кредит Solar Dynamics Observatory

В чест на петата годишнина на обсерваторията Solar Dynamics Observatory (SDO), която денонощно работи върху създаването на изображения на Слънцето, НАСА публикува видео от най-зрелищните и важни моменти.

Обсерваторията осигурява детайлно изображения на Слънцето 24 часа в денонощието. За повече от пет години са получени 2600 терабайта данни, в това число 200 милиона снимки. Апаратът SDO е оборудван с три инструмента, способни да дадат 12 различни вида изображения на Слънцето. Всяко изображение е с големина от 4096 х 4096 пиксела, което ви позволява да гледате детайли на Слънчевата повърхност с ъглов размер от 0,6 секунди. Системата предава изображения на Земята на всеки 12 секунди, което е около 3 терабайта данни на ден.

Правейки снимки в различни спектри, SDO дава ясна картина на процесите, които протичат в Слънцето. Някои от получените снимки са от голямо значение за научното разбиране на тези процеси. В чест на петата годишнина,  служителите на НАСА решиха да направят филм от най-зрелищните и важни моменти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !