Петте най-луди космически мисии на бъдещето

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 януари 2015 в 21:33 32563 3

Венера може би ще бъде изследвана по-задълбочено. Снимка: НАСА

BBC предлага описание на петте най-невероятни експедиции, които се надяват да осъществят световните космически агенции - улавяне на астероид, потапяне в ледения океан на една луните на Юпитер и може би полет до далечни звезди.

Плаващи селища в атмосферата на Венера

Венера често се нарича негостоприемната сестра близначка на Земята. Планетата е подобна на нашата по размер, но има токсична атмосфера, валят дъждове от киселина. Въпреки това това, научен екип на американската космическа агенция НАСА, под ръководството на Джефри Ландис (Geoffrey Landis) проучва възможността за изпращане на астронавти в орбита около Венера, които дистанционно да управляват "планетоходи" на повърхността. Плановете на Ландис не се ограничават до това, според него биха могли да живеят хора вътре в балони, плаващи в горните слоеве на атмосферата сред отровните облаци на Венера. На височина от около 50 километра от повърхността на Венера атмосферното налягане и температура са много сходни с тези, наблюдавани в атмосферата на Земята. Гигантски балон пълен с въздух, годен за дишане, може да се движи свободно на тази височина без гориво и да се поддържат комфортни условия за астронавтите вътре в балона.

Пътешествие по морето на Титан

На Титан има атмосферни условия, много подобни на тези на Земята, с това уточнение, че облаците са от метан, който "вали", образувайки езера и морета на повърхността му.

Смята се, че в моретата на Титан има въглеводороди - дали не може да се намерят следи от прост живот? (НАСА)

НАСА и Европейският конгрес за планетарни изследвания (European Planetary Science Congress) независимо един от друг, разглеждат възможността да изпратят на повърхността на едно от тези морета плаващ изследователски апарат.

За това е необходимо да се решат няколко сложни технически задачи.

Титан е покрит с дебел слой облаци, което изключват възможността за използване на захранвани от слънцето двигатели. Следователно е необходимо да се използва ядрено гориво. На второ място, за да се движат във гъстите морета на Титан ще се изискват неконвенционални двигатели. Може би изборът ще бъде винт като винта на месомелачките. Наистина, НАСА преустанови работа по тази програма, а европейският проект е все още на ранен етап.

Под леда на Европа

Може би по-перспективно е изследването на това, което се крие под ледената обвивка на Европа, една от луните на Юпитер.

(НАСА)

В тези далечните краища на Слънчевата система, Слънцето отдава много малко топлина - но под леда, може да има течна вода, заради тектоничната активност. За да се стигне до нея е необходим "криобот", който с помощта на топлинно въздействие да си проправи път през няколко километра от лед. НАСА вече разработва проект за такъв апарат, наречен "Валкирия". Той ще разтопява леда чрез нагряване с помощта на източник на ядрен енергия, а получената топла вода ще бъде насочена отново към леда и процесът ще продължи. Малък прототип вече е тестван в Аляска, който е успял да премине през 8 км лед за една година. Проектът получава сериозни финансови средства за по-нататъшно развитие. Ако експедицията се осъществи, учените се надяват за първи път да открие живот извън пределите на Земята - според тях, в топлите океани на  Европа може да се крие извънземен живот.

Улавяне на астероид

Ако кацането на комета бе изключително сложна задача, програмата на НАСА, наречена "Мисия за пренасочване на астероиди" (Asteroid Redirect Mission) е много по-амбиционен.

(НАСА)

Идеята е да се улови астероид и да се изтегли на окололунна орбита, където на него да се приземят астронавти, които да вземат проби от почвата. Както в случая с апарата "Фила", анализът на почвата от астероида ще даде нова информация за произхода на Слънчевата система. В допълнение, програмата се планира да се разработи технология за защита от метеоритна заплаха за Земята. НАСА има списък с шест астероиди, потенциално подходящи за целите на мисията. Как точно ще бъде уловено небесното тяло все още не е ясно. Сред разглежданите варианти е използването на гигантски надуваем контейнер, в който да се постави астероида. Ако всичко върви по план, НАСА прогнозира, че програмата ще се изпълни през следващите 15 години.

Междузвезден полет

Ако експедиции в пределите на Слънчевата система не ви впечатляват особено, то какво ще кажете за едно пътуване до Алфа Центавър? Децата, които се раждат сега ще станат свидетели на този гигантски скок за човечеството в рамките на живота си, ако проектът "Стогодишен космически кораб" (100 Year Starship) получи зелена светлина. 

Това е съвместен проект на НАСА и Агенцията за перспективни отбранителни научно-изследователски разработки на САЩ (DARPA), който има за цел да се създаде необходимите технологии, които да позволят на хората да пътуват до други звезди в рамките на следващите сто години. Това може да бъде например хипотетичен двигател, работещ с антиматерия, както и стратегии за преодоляване последиците от дълго пътуване в космоса върху човешкото тяло. 

Отчитайки съвременното на развитие на науката, шансовете за успех на евентуална мисия са  нищожни. От друга страна, преди 150 години романът на Жул Верн, за полет на Луната, също е изглеждал на съвременниците му само фантазия - в тези времена не е имало даже летателни апарати по-тежки от въздуха. Така че сюжетът на последния филм на Кристофър Нолан "Интерстелар" може да се окаже не толкова далече от реалността.

Превод Ваня Милева

Оригинал на публикацията: Are these the five craziest space missions?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2015 в 02:04

Ваня, така е, но може би за български е по-правилно да се използва приетата дума, а не транскрипцията?

23.01 2015 в 19:39

Митичното същество полукон-получовек е кентавър, но звездата е прието да се нарича Алфа Центавър.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D1%84%D0%B0_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80

23.01 2015 в 16:32

На български се казва "Кентавър" не "Центавър"...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80