25 юни 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Питагоровата чаша: Как да "имаме мярка в пиенето"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 юли 2018 в 13:07 226310

Освен постиженията си в областта на изкуството, архитектурата и философията древните гърци се оказа, че са имали интересно чувство за хумор и пример за това е тази „омагьосана чаша”, наказваща пияниците, разказва АtlasОbscura.

Питагоровата чаша е наречена така, защото се твърди, че е измислена от Питагор от Самос - същият математик, доказал теоремата за съотношението между страните в правоъгълния триъгълник.

Това е малка чаша с издатък в центъра, който изглежда на пръв поглед невинно. Но когато един неподозиращ пияник запълни чашата до определено ниво, течността изчезва мистериозно. Легендата разказва, че Питагор я е използвал като начин да накаже  пияниците, които не си знаят "мярката" и да научи някои хора на добродетелта на умереността.

Питагорова чаша от остров Самос.

Как действа?

Обикновено такива чаши са били снабдени с означение докъде може да се пълнят с вино. В колоната в центъра има извита тръба, свързваща  два отвора - единият на дъното на чашата, а другият - от външната й страна. Когато чашата или съдът се напълни с вино течността по закона за скачени съдове се издига по канала до извивката на тръбичката и накрая стига до дупката в основата на чашата. Ако консуматорът не препълни чашата, течността няма да премине през цялата система, но ако си сипе количество над допустимото, то течността преминава през камерата в първата тръба и се спуска надолу. Тогава гравитацията създава сифон през централната колона, което води до изпразване на цялото съдържание на чашата през отвора в дъното й.
Китайска питагорова чаша. Снимка: The Saleroom.

Потребителят Last roman показа във форум наука тази сребърна купа от Хърватска, за да може да бъде използвана за пиене.

Питагорови чаши може да си закупите и по улиците на цяла Гърция в магазините за сувенири, а също и от Амазон.

Някои съвременни тоалетни действат на същия принцип - когато нивото на водата в чинията се покачи достатъчно високо, се създава сифон, който промива тоалетната.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.