Почина „дядото на климатологията“ - Уолъс Брокер, който предупреди света за глобалното затопляне

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 февруари 2019 в 21:06 3940 0

Кредит The Earth Institute of Columbia University

Уолъс Брокер

На 88-годишна възраст почина американският климатолог Уолъс Брокер, един от най-известните представители в своята научна област.

Наричан от колегите си „дядо на климатологията“, той влезе в историята като човекът, популяризирал термина „глобално затопляне“.

Някои смятат, че Брокер е автор на термина “глобално затопляне”, а други смятат, че климатологът не го е измислил, а е бил сред първите, започнали да го използват. Така или иначе, климатологът играе огромна роля в популяризирането на тази концепция.

Смята се, че след публикацията на Брокер през 1975 г. в списание Science тенденцията към повишаване на средната световна температура в епохата на индустриализацията вече не се нарича „непреднамерена климатична промяна”, както преди, а „глобално затопляне”.

Уолъс Брокер (Wallace Broecker) забеляза, че температурата в света вече не пада, както през 40-те години, а започва да се покачва, а също така предполага, че една от причините за това може да е увеличаването на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата, т.е. човешката дейност. Също така, климатологът обърна внимание на факта, че промяната в температурата в света често зависи от колебанията в плътността на водата в океаните, съобщава Associated Press.

Климатологът е роден през 1931 г. в Чикаго, завършва Колумбийския университет и става автор на над 500 научни статии и 14 книги, както и редица учебници. Той е носител на редица престижни награди и е почетен доктор на Харвард, Кеймбридж, Оксфорд и други престижни университети.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !