Подводница изследва мистериозния живот в дълбоководен вулкан

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 септември 2016 в 11:45 6049 0

Подводница с трима човека се спуска надолу в океанската бездна, за да види нещо, което никой човек досега не е виждал: един 4-километров изгаснал вулкан на дъното на морето, разказва Рhys.org.

Учените на борда на плавателния съд Pisces V посетиха вулкана по-рано този месец, за да проучат неговите геоложки особености и богатото му разнообразие на морски живот. Това е първата по рода си експедиция до подводните възвишения Кук с пилотиран потопяем морски съд.

Подводницата на палубата на изследователски кораб по време на експедицията към неизследваните досега подводни възвишения край бреговете на Големия остров на Хавай на 08 септември, 2016 г (AP Photo/Caleb Jones)

Наред с другите неща, изследователите от Университета на Хавай и неправителствената организация Conservation International са наблюдавали такива чудеса като рядък вид октопод с големи перки, които приличат на огромни слонски уши и потенциално нов вид виолетов корал, наречен от изследователите Purple Haze.

Conservation International надява да проучи 50 подводни възвишения или подводни вулкани, през следващите пет години.

(AP Photo/Caleb Jones)

"Ние не знаем нищо за дъното на океана", каза Питър Силигман (Peter Seligmann), председател и съосновател на Conservation International. "Това, което знаем е, че всяко едно от тези подводни възвишения е убежище за нови видове, но ние не знаем какви са те. Ние не знаем как са се развили. Ние не знаем какви уроци имат за нас".

Дълбоководни корали и гъби на върха на подводните възвишенияt Кук, видян от подводницата Риби V по време на гмуркането й до неизследвани досега подводни вулкана край бреговете на Големия остров на Хавай на 6 септември, 2016 г. Кук е 4-километров изгаснал вулкан, чийто връх е на близо километъра под повърхността на Тихия океан. (AP Photo/Caleb Jones)

Подводните възвишения са или активни, или пасивни вулкани, които се издигат от дъното на океана и никога не достигат повърхността. Те са горещи точки на морския живот, защото носят богата на хранителни вещества вода нагоре от дъното на морето. Подводните възвишения покриват около 47 милиона квадратни километра от планетата.

Дълбокоморска акула и няколко змиорки са привлечени от стръв.

Дълбокоморски корали край подводният вулкан Кук край бреговете на Големия остров на Хавай на 6 септември 2016 г.

Неизвестен вид октопод плува към подводницата Pisces V на върха на възвишенията Кук, подводният вулкан край бреговете на Големия остров на Хавай на 6 септември 2016 г.

Потенциално нов вид виолетов корал, наречен от изследователите Purple Haze.

Делфините плуват заедно с транспортния кораб след експедицията към неизследваните досега подводни възвишения край бреговете на Големия остров на Хавай на 9 септември, 2016 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !