22 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Полет в урагана Мария: 3D анимация на НАСА показва как се формира мегабуря

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 октомври 2018 в 14:21 27630

Два дни преди урагана Мария да унищожи Пуерто Рико, сателитът на НАСА и на японската космическа агенция JAXA за измерване на глобалните валежи засне 3D изглед на бурята от 2017 г., публикуван наскоро от НАСА.

По това време Мария е ураган от първа категория. Триизмерният изглед разкрива процесите вътре в урагана, които могат да го усилят до буря категория 5 в рамките на 24 часа.

via GIPHY

За пръв път в 360 градуса, тази визуализация на сателитните данни ни вкарва директно във вътрешността на урагана.

Сателитът за изследване на валежите е оборудван с високотехнологичен радар, който измерва водата както в течно, така и в твърдо състояние. Ярките цветни точки показват зоните на валежите, където зеленото и жълтото показват ниска интензивност, а червените и лилавите показват висока. В горната част на урагана, където температурите са по-ниски, в синьо и лилаво са  показани леките и обилните валежи от сняг. Цветните области под точките показват количеството валежи, паднали на повърхността.


За пръв път визуализация на данните в 360 градуса ни отвежда в урагана Мария. Кредит: Goddard Space Flight Center на НАСА

След началото на визуализацията точките се трансформират в числа, които са наблюдаваните валежи в милиметри, падащи за един час. Стойностите при тази буря варират от по-малко от 0,5 мм/ч до повече от 150 мм/ч. Следващата визуализация преобразува тези стойности за интензивността на валежите в елипсоиди, за да се обозначат по-високи (по-издължени, червени или лилави) или по-ниски (по-сферични, зелени или жълти) количества валежи и снеговалежи (лилаво до синьо). Освен интензивността на валежите и снеговалежите сателитът може също да измерва размерите на малките частици на валежите и начина, по който те се разпределят по време на бурята. Към края на визуализацията големите капки са изобразени в тъмносиньо, а малките капки - в светлосиньо и бяло.

Определянето на размерите на капките и интензивността на валежите са ключова част от уравнението на интензивността на урагана. Фактори като температура, влажност, скорост на вятъра и облаци оказват влияние върху размера на частиците от валежите, което от своя страна влияе върху количеството дъжд и как се усилва бурята.

Тези сателитни измервания са от решаващо значение за подобряване на прогнозите за развитието на бурите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.