Повече от 90 000 души са се подписали срещу връщането на Безос на Земята след полет в космоса

Ваня Милева Последна промяна на 22 юни 2021 в 08:38 7829 1

Две петиции набират популярност едновременно в мрежата с искане да направят първия пилотиран суборбитален полет на New Shepard еднопосочен.

Работата е там, че едно от местата в капсулата ще бъде заето от ръководителя на Blue Origin и основателя на Amazon Джеф Безос. Очевидно това е поредното потвърждение, че един от най-богатите хора на планетата си е спечелил армия от хейтъри.

И двете петиции се появиха преди две седмици и са публикувани на платформата Change.org. Те спечелиха обществено внимание през уикенда и станаха много популярни.

Първата и по-популярна „петиция до световната общност“ е събрала повече от 71.5 хиляди подписали към момента.

Описанието на тази петиция съдържа само една фраза: „Милиардерите не трябва да съществуват нито на Земята, нито в космоса, но ако изберат последната опция, оставете ги да останат там“. През последните седем часа кампанията събира близо десет хиляди подписа. А броячът се увеличава с пет до десет души всяка секунда.

Досега втората петиция е получила по-малко гласове - 21 хиляди, и се „подписва“ по-бавно (под 50 души на час). Но създателят й полага много повече старание в придружаващия текст. Освен това не е възможно да се разбере дали това е направено сериозно или на шега - почти е невъзможно да се разгледат границите между хумора и лудостта в интернет.

Според описанието Джеф Безос всъщност е Лекс Лутор, тоест емблематичният суперзлодей на измислената вселена на DC Comics. Той е гений, богат човек, заклет враг на Супермен и в зависимост от концепцията на комикса е показан или като луд учен-престъпник, или като неморален бизнесмен (по-рядко - двама в едно). На всичкото отгоре, с редки изключения, Лутор е представен като плешив, точно като Безос.

Според автора (или авторите) на този текст, основателят на Amazon е господар на злото и е обсебен от контрола над целия свят. Той също така е работил с Епщайн (не е напълно ясно какво се има предвид, най-вероятно - известният бизнесмен, финансист и сексуален  престъпник Джефри Епщайн), рицарите на тамплиерите и масоните. Целта на това сътрудничество е световното господство, разбира се.

Списъкът на обвиненията в конспирация завършва с твърдението, че Безос е в добри отношения с отрицатели на плоска земя, казват те, затова му е позволено да излезе от атмосферата. Забраната на милиардера да се връща на Земята е оправдана просто: това е нашата последна възможност да предотвратим завземането на властта над целия свят, преди „те“ да включат 5G микрочипове. В резултат на описанието на петицията има призив да я разпространите сред приятелите и семейството си, както и напомняне, че съдбата на всички хора зависи от нас.

Няма дим без огън

Естествено подобни петиции нямат юридическа сила, както и никакви доказателства на подобни странни обвинения. Но понякога подобни петиции се превръщат в претекст за появата на масови движения. Освен това, ако се задълбочите в аргументите на хората, които ги подкрепят, можете да видите много причини за безпокойство и обществено недоволство. За щастие, под всяка кампания има раздел за коментари, където всички подписали могат да обяснят защо са я подкрепили.

Най-честите оплаквания срещу Безос са свързани с дейността на компаниятаи. Интернет гигантът Amazon е известен с това, че не предлага най-добрите условия за работа за повечето си служители. През последните години започнаха да се появяват все повече доказателства за унизителни корпоративни стандарти и непрекъснатотно наблюдение на служителите му.

Последната капка за много критици на най-големия сайт за продажби в мрежата беше политиката на Amazon по време на пандемията на коронавируса. Някои хора смятат, че вместо да подобри условията на труд и да увеличи защитата на служителите си от заразяване с вируса на Covid-19, ръководството на компанията „усвои“ средствата, отпуснати от държавата за тези цели. Също така, много неприязън към корпорацията предизвика информацията, че куриерите шофьори на Amazon трябва да седят в колите си неотлъчно в продължение на часове, без да могат да отидат до тоалетната поради риск от глоба.

Кредит: НАСА

Знаков полет

В началото на май частната космическа компания Blue Origin обяви, че ще извърши първия си пилотиран полет на петдесет и втората годишнина от първото пилотирано кацане на Луната. Корабът и ускорител New Shepard, кръстен на първия американски астронавт, ще изпрати четирима души на височина над 100 километра на 20 юли. Един от тях ще бъде технически служител на компанията, още две места ще заемат самият Безос и брат му, а компанията разигра четвъртото място на търг.

Първият суборбитален билет за космически полет е закупен за 28 милиона долара на неназовано лице. Компанията все още не е разкрила самоличността му, тъй като за подписването на договора са необходими редица бюрократични процедури. Blue Origin ще дари всички приходи на фондация Club for the Future, която подкрепя студенти в технически специалности и популяризира изследването на космоса.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3025

1

Емил Теофанов

22.06 2021 в 20:03

Един от най-големите проблеми на Интернет е, че всеки полуграмотен олигофрен може да цъка с мишката. Много ми се иска да ги запитам тези 90,000 човеченца, какво точно са правили със живота си, по времето когато г-н Безос е учил усърдно в Университета на Флорида, а след това и в Принстън, като е завършил с едни от най-високите отличия?