Повечето пациенти с COVID-19 имат поне 1 симптом 6 месеца след разболяването

Ваня Милева Последна промяна на 12 януари 2021 в 10:58 4431 0

Кредит: Pixabay/CC0 Public Domain

Повече от три четвърти от пациентите с COVID-19 имат най-малко един текущ симптом шест месеца след появата на първите симптоми според изследване, публикувано в авторитетното списание The Lancet.

Кохортно проучване, преглед към дългосрочните ефекти на COVID-19 инфекцията на хора хоспитализирани в Ухан, Китай, показва, че най-честият упорит симптом, който не изчезва дълго, е умора или слабост в мускулите (63% от пациентите), като пациентите също така често изпитват затруднения със съня (26%). Тревожност или депресия се съобщава сред 23% от пациентите.

Пациентите, които са били тежко болни и са постъпили в болница, по-често са имали нарушена белодробна функция и аномалии, открити при образна диагностика на гръдния кош - изследване, което може да покаже увреждане на органите - шест месеца след появата на симптомите.

Нивата на неутрализиращите антитела са намалели с повече от половината (52,5%) след шест месеца при 94 пациенти, чийто имунен отговор е бил тестван в пика на инфекцията, което поражда опасения относно възможността да бъдат повторно заразени от вируса.

Малко се знае за дългосрочните ефекти на COVID-19 върху здравето, тъй като досега са проведени малко последващи проучвания. Проведените досега обикновено разглеждат само малък брой случаи за кратък период на проследяване (обикновено около три месеца след изписването).

"Тъй като COVID-19 е толкова ново заболяване, ние едва започваме да разбираме някои от дългосрочните му ефекти върху пациентите. Нашият анализ показва, че повечето пациенти продължават да живеят с някои от ефектите на вируса, след като са напуснали болницата, това подчертава необходимостта от грижи след изписването, особено за преживелите тежки инфекции. Нашата работа също подчертава значението на провеждането на по-дълги последващи проучвания при по-големи популации, за да се разбере пълният спектър от ефекти, които COVID-19 може да има върху хората", заяви професор Бин Цао (Bin Cao) от Националния център за респираторна медицина, Китайско-японската болница и столичния медицински университет.

Новото проучване включва 1733 пациенти с COVID-19, които са изписани от болница Jin Yin-tan в Ухан, Китай, между 7 януари и 29 май 2020 г. Средната възраст на пациентите е 57 години. Последващите посещения са извършени от 16 юни до 3 септември 2020 г., а средното време за проследяване е 186 дни.

Всички пациенти са били интервюирани лично с помощта на въпросници за оценка на техните симптоми и свързаното със здравето качество на живот. Те са подложени на физически прегледи, лабораторни тестове и шестминутен тест за ходене, за да преценят нивата на издръжливост на пациентите. 390 пациенти са подложени на допълнителни тестове, включително оценка на тяхната белодробна функция. Освен това 94 пациенти, чиито нива на кръвни антитела са регистрирани в разгара на инфекцията като част от друго проучване, са получили последващ тест.

При проследяването 76% от пациентите (1265 от 1655) съобщават за поне един продължаващ симптом. Умора или мускулна слабост са докладвани от 63% (1038 от 1655), докато 26% (437 от 1655) са имали затруднения със съня, а 23% (367 от 1733) са изпитвали тревожност или депресия.

От 390 пациенти, които са били подложени на допълнително тестване, 349 са завършили теста за белодробна функция (41 не са успели да завършат теста поради лошо съответствие). Пациентите с по-тежко заболяване обикновено имат намалена белодробна функция, като 56% (48 от 86) от пациентите с тежест 5-6 (които се нуждаят от вентилиране) изпитват дифузно увреждане - намален приток на кислород от белите дробове към кръвния поток. За пациенти по скалата на тежестта 4 (които се нуждаят от кислородна терапия) и тези по скала 3 (които не се нуждаят от кислородна терапия) цифрите са съответно 29% (48 от 165) и 22% (18 от 83).

Пациентите с по-тежко заболяване се представят по-зле при шестминутния тест за ходене (който измерва разстоянието, изминато за шест минути), като 29% от пациентите със скала на тежест 5-6 ходят по-малко от долната граница на нормалното, в сравнение с 24 % за тези в скала 3 и 22% за скала 4.

Авторите също така установяват, че някои пациенти продължават да развиват бъбречни проблеми след изписването. Освен белите дробове, COVID-19 е известно, че засяга и други органи, включително бъбреците. Лабораторните тестове разкриват, че 13% (107 от 822) от пациентите, чиято бъбречна функция е била нормална, докато са били в болница, са имали намалена бъбречна функция при проследяването.

Последващите изследвания на антителата в кръвта на 94 пациенти след шест месеца разкриват, че нивата на неутрализиращите антитела са с 52,5% по-ниски, отколкото в разгара на инфекцията. Авторите казват, че това поражда загриженост относно възможността за повторна инфекция с COVID-19.

Тъй като броят на участниците с резултати от теста за антитела както в остра фаза, така и при проследяване е ограничен, в бъдеще са необходими по-големи извадки, за да се изясни как нивата на антителата срещу вируса се променят с течение на времето. Необходима е и по-нататъшна работа за сравняване на разликите в резултатите между стационарни и амбулаторни пациенти, тъй като пациентите с леки симптоми на COVID-19, които са останали във временните болници Fangcang, не са били включени в проучването.

Нарушената белодробна функция и способността за физически упражнения, наблюдавани в проучването, не могат да бъдат пряко приписани на COVID-19, тъй като не са налични изходните данни за тях. Поради начина на анализ на данните също не е възможно да се определи дали симптомите, съобщени по време на проследяването, са едни и същи след инфекцията, дали се влошават след възстановяването или се появяват след изписването.

Справка: 6-month consequences of COVID-19 in patients discharged from hospital: a cohort study, The Lancet (2021). DOI: 10.1016/S0140-6736(20)32656-8 , www.thelancet.com/journals/lan … (20)32656-8/fulltext

Източник: Most patients hospitalised with COVID-19 have at least 1 symptom 6 months after falling ill: Wuhan study, Lancet

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !