Прашна буря като от „Лудия Макс“ обгръща бразилски град (видео)

Необичайно горещите и сухи условия подхранват облака прах

Ваня Милева Последна промяна на 30 септември 2021 в 00:01 4087 0

Скрийншот от видеото.

Извисяваща се вълна от оранжев прах изпълва хоризонта и покрива квартал в наскоро публикувано видео на рядка пясъчна буря в северозападната част на Сао Пауло, Бразилия.

Докато задушаващият облак се втурва покрай камерата, той превръща силуета на града в сцена, която би изглеждала подходяща за пустошта на постапокалиптичен филм като „Лудия Макс“.

В неделя (26 септември) жителите на няколко града в щата Сао Пауло преживяват необичайната буря. Кадри от събитието са заснети в четири бразилски общини с множество камери на Clima au Vivo (CV), частна компания, която използва канали на живо за наблюдение и запис на времето за местните информационни агенции, съобщава сайтът на компанията.

В редактираното видео, качено в YouTube вчера, плътни облаци прах се издигат нагоре към небето и обгръщат части от общините Баретос, Моро Агудо, Бебедуро и Вирадуро на щата Сао Пауло. Жителите на 5 града в щата Сао Пауло също стават свидетели на ужасяващата сила на поглъщащата светлина пясъчна буря според Agência Brasil, националната публична информационна агенция. Градовете в съседния щат Минас Жерайс също са обвити от прах, се казва в изявление на представители на агенцията.

„Денят се превърна в нощ“, пише Начо Лопес Аморин, метеоролог от аржентинския новинарски канал Canal de la Ciudad на 27 септември в туит, споделяйки кадри от високия облак прах.

Буря като тази, в която силните ветрове издигат огромна стена от прах, която може да се издигне на стотици метри височина, е известна като хабуб. Терминът, който произхожда от Судан, идва от арабската дума „habb“, което означава „вятър“, а тези бързо движещи се прахови стени, които обикновено се появяват след гръмотевични бури, са често срещани в сухите части на света, обяснява Американското метеорологично дружество (AMS).

Хабубите са рядкост в тази част на Бразилия, но напоследък високите температури и суша в региона подхранват силни ветрове, които издигат прашния облак, с пориви със скорост от 92 км/ч в Рибейрао Прето, обяснява Андреа Рамос, метеоролог с Бразилския национален институт по метеорология.

„Ветровете помогнаха да се издигне прахът от почвата [и] топлинната вълна повиши температурата, тъй като нивата на влажност бяха под 20%“, отбелязва Рамос в изявлението.

Жителите на Сао Пауло обаче не трябва да се притесняват, че скоро ще бъдат погълнати от друг прашен хабуб, каза Рамос. С настъпването на по-хладно време в Северна Бразилия и валежите, които се очакват този месец, „няма да имаме отново условия, благоприятстващи подобно явление“, успокоява метеорологът.

Източник: 'Mad Max'-like dust storm envelops Brazilian city in cloud of doom, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !