07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Правителството отпусна 3 млн. лв. за строежа на "българския ЦЕРН"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 октомври 2016 в 16:21 50333
Снимка: БГНЕС, архив

Министерският съвет предостави целеви средства в размер на 3 млн. лв. на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към Българската академия на науките за дейности, свързани с въвеждането и безопасното експлоатиране на Националния циклотронен център.

С осигуряването на средствата ще бъдат стартирани дейности със закупения ускорител – тип циклотрон, който да произвежда изотопи за нуждите на медицината в България. С новия ускорител ще се задоволят нуждите от радиофармацевтика FDG, използван за диагностика на онкологичните и други заболявания в България.

С постановлението са одобрени и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта в размер на 150 хил. лв. за финансово подпомагане на организирането и провеждането на Световно първенство по самбо в София през тази година. Така се осигуряват условия за организация и провеждане на първенството, включено в международния спортен календар и утвърждаване на авторитета на страната ни сред световната спортна общественост.

Предоставените средства са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2016 г.

По време на засадението на правителството директора на ИЯИЯЕ доц. Димитър Тонев обясни, че за първи път от 60 години насам ще се строи ново съоръжение за изследователски нужди. По думите му циклотронът, който е дарение от САЩ, ще помогне за спасяването на човешки жимони. "Освен флуор-18 този циклотрон, може да произвежда богата гама от изотопи", обясни Тонев. По думите му това ще позволи на страната да се превърне в регионален център, защото циклотронът има "най-добри възможности в Югоизточна Европа". Работата с нея ще даде възможност за създаването на нови специалности като радиофизика, радиохимия и радиофармация.


+ 0
- 0
Никъде не е казано, че това е цялата сума нужна за проекта.
+ 0
- 0
Не са ли малко?
+ 1
- 0
"... циклотронът...ще помогне за спасяването на човешки жимони."

Много навременно решение. Ний тука без жимони останахме, вече броим последните. Ще стане както с доматите - всички жимони ще бъдат вносни.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.