Прекомерната употреба на кафе намалява обема на мозъка, увеличава риска от деменция

Ваня Милева Последна промяна на 26 юли 2021 в 00:01 25744 0

Кредит: Pixabay / CC0 Public Domain

Ново изследване от Университета в Южна Австралия показва, че твърде много кафе може да навреди на здравето на мозъка.

В най-голямото по рода си проучване изследователите са установили, че високата консумация на кафе е свързана с по-малък общ мозъчен обем и повишен риск от деменция.

Проведено от австралийския здравен център UniSA към SAHMRI (Институт за здравни и медицински изследвания в Южна Австралия) и екип от международни изследователи, проучването оценява ефектите на кафето върху мозъка сред 17 702 участници от Великобритания от Biobank (на възраст 37-73 години), като установява, че тези, които пият повече от шест чаши кафе на ден имат 53% повишен риск от деменция.

Водещ изследовател от UniSA д-р Кити Фам, заявява, че изследването дава важна информация за общественото здраве.

"Кафето е сред най-популярните напитки в света. И все пак, тъй като потреблението в световен мащаб е повече от девет милиарда килограма годишно, е изключително важно да разберем всички потенциални последици за здравето", отбелязва Фам.

"Това е най-обширното разследване на връзките между кафето, измерванията на обема на мозъка, рисковете от деменция и рисковете от инсулт - това е и най-голямото проучване, което обхваща обемни данни за изображения на мозъка и широк спектър от объркващи фактори.

"Отчитайки всички възможни пермутации, ние последователно установихме, че по-високата консумация на кафе е свързана значително с намаления обем на мозъка - по същество пиенето на повече от шест чаши кафе на ден може да ви изложи на риск от мозъчни заболявания като деменция и инсулт".

Деменцията е дегенеративно мозъчно състояние, което засяга паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневни задачи. Около 50 милиона души са диагностицирани с този синдром по целия свят.

Инсултът е състояние, при което кръвоснабдяването на мозъка се нарушава, което води до кислороден глад, мозъчно увреждане и загуба на функционалност. В световен мащаб всеки четвърти възрастен на възраст над 25 години ще получи инсулт по някое време през своя живот. Данните показват, че 13,7 милиона души ще получат инсулт тази година, като 5,5 милиона ще умрат в резултат на него.

Старши изследовател и директор на Австралийския здравен център UniSA, професор Елина Хиппонен (Elina Hyppönen), отбелязва, че макар новината да е неприятна за любителите на кафето, важно е да се намери баланс между това, което ви се пие, и това, което е добро за вашето здраве.

"Това изследване дава жизненоважна информация за консумацията на много кафе и здравето на мозъка, но както при много неща в живота, умереността е от ключово значение", обяснява проф. Хиппонен.

"Заедно с други генетични доказателства и рандомизирано контролирано проучване, тези данни категорично предполагат, че високата консумация на кафе може да повлияе неблагоприятно на здравето на мозъка. Въпреки че точните механизми не са известни, едно просто нещо, което можем да направим, е да поддържаме хидратация и да не забравяме да пием малко вода заедно с тази чаша кафе.

"Типичната дневна консумация на кафе е някъде между една и две стандартни чаши кафе. Разбира се, докато индивидуалните мерки могат да варират, няколко чаши кафе на ден обикновено не създават проблеми.

"Ако обаче установите, че консумацията на кафе приближава повече от шест чаши на ден, е време да преосмислите следващото си питие".

Справка: Kitty Pham et al, High coffee consumption, brain volume and risk of dementia and stroke, Nutritional Neuroscience (2021). DOI: 10.1080/1028415X.2021.1945858

Източник: Excess coffee use shown to decrease brain volume, increase dementia risk
University of South Australia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !