Приближаващият се към Плутон апарат New Horizons възстанови контакт със Земята

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 юли 2015 в 07:37 6547 0

Кредит NASA

Космическият апарат на НАСА New Horizons, след като загуби връзка със Земята на 4 юли в 13:54 EDT (около 9 сутринта на 5 юли българско време), отново е в нормален режим. След 8 дни той ще се приближи на максимално близко разстояние до Плутон.

Разследването на НАСА за аномалията, която е предизвикала New Horizons да въведете "безопасен режим" на 4 юли е изяснило, че няма повреда в хардуера или софтуера на космическия кораб. Основната причина за инцидента е трудно да се открие за краткото време, което остава до близкото прелитане като най-важно е в момента да се подготви апарата за него.

Около 15:15 EDT (5 юли 10:15 българско време), връзката с апарата е възстановена и New Horizons започва да предава към Земята данни от телеметрията. От тези данни следва, че заради откриването на някаква аварийна ситуация автопилотът на кораба е изключил главния бордов компютър, управляващ научната дейност и превключил на допълнителния, който започнал да предава на Земята данни за състоянието на апарата. Този режим на работа на New Horizons се нарича "безопасен режим" (safe mode). Когато е в безопасен режим, корабът не може да изпълнява научна работа (да прави снимки на системата на Плутон и да ги изпраща на Земята и т.н.).

По неофициалния Twitter на New Horizons, който се води от ръководителя на мисията, Алън Стърн, се заявява, че никаква корекция на траекторията на апарата не се предвижда и независимо от бъдещото развитие на събитията на 14 юли New Horizons ще прелети през системата на Плутон по планираната траектория. 

Според научния журналист Емили Лакдавала подобно внезапно изключване на космически кораби и преминаването им в "безопасен режим" не е рядкост, въпреки че такъв инцидент само 10 дни преди достигането на целта е малко изнервящо. По думите на Емили Лакдавала, най-често това се случва, когато в електронните компоненти се удря космически лъч - елементарна частица с висока енергия.

New Horizons е на разстояние около 4.5 светлинни часа от Земята, поради което времето за предаване към апарата на последователност от команди при скорост по-малка от 1 Kbps и получаването на отговор от нея е 9 часа.

Екипът на New Horizons се надява до 7 юли (което може да бъде и на 8 юли по българско време) да приведе New Horizons в работно състояние.

Ръководителят на проекта Алън Стърн е заявил, че въпреки че някакво количество от планираните за тези дни снимки няма да бъдат направени, това няма да повлияе на изпълнението на целта на мисията.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !