05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Признаха официално, че и животните имат култура

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 януари 2015 в 11:34 108890

За първи път глобален договор признава, че съществува култура, която не е човешка.

Това стана на конференция под егидата на ООН за Конвенцията за мигриращите видове, проведена в Еквадор през ноември. В приета там резолюция е записано, че някои социални бозайници имат култура.

Решението бе коментирано вчера от Филипа Брейкс в списание "New Scientist".

Идеята за не-човешката култура не е от вчера, но за първи път е официално призната от международен договор, който отваря нова страница за усилията за запазване на социалните видове животни.

Какво се разбира под "не-човешката култура"? Дефиницията е възникнала при наблюдения на китове и делфини и е определена като: "информация или поведение, споделяно от една популация или субпопулация и придобити от други екземпляри от същия вид чрез социално обучение". 

Какво значение би имало това за стратегиите за опазване на редките видове, които досега третираха видовете като хомогенни, без да се разглеждат границите между социалните групи?

Новата резолюцията признава както положителни, така и отрицателни последствия от не-човешката култура. Индивидите, предавайки си знания, може да увеличат жизнеспособността на популацията си. От друга страна, при наличието на не-човешката култура, въздействието на заплахи може да бъде преувеличено и да предизвика непропорционални реакции.

Например, някои общества от косатки често са консервативни и затова може да не са склонни да приемат иновациите в отговор на нова заплаха, като например изчерпване на източника на храна. Но отделните групи се държат по различен начин и това може да направи една група по-уязвима от друга. Така че те трябва да бъдат оценявани като културни групи, а не като абсолютни стойности на популацията.

За възрастните женски африкански слонове се смята, че са като "хранилища на социално знание" и държат важна информация за оцеляването и годността на социалната си група, като например местоположението на храната или водата. Отстраняването им може да окаже въздействие отвъд загубата на един слон.

Официалното признаване на не-човешка култура е само един нов по-добър начин за опазване на застрашените видове.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.