Проблем на 100 милиона години - някои динозаври са имали въшки

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 декември 2019 в 00:25 5256 0

Кредит Taiping Gao

Въпреки жестоката си репутация, динозаврите са имали съвсем банален проблем под перата си - въшки, се съобщава в публикация в изданието Nature Communications.

Наскоро определен вид насекоми са открити в перата на динозавър от креда, заключени в кехлибар. Тези малки подобни на въшки насекоми на възраст около 100 милиона години са най-ранното доказателство за насекоми, хранещи се с животински пера. 

Двете парчета кехлибар са открити в провинция Качин в Северен Мианмар. Те са датирани от средата на периода креда някъде преди около 100 милиона години, а е възможно да са и по-древни. 

Mesophthirus angeli открит в кехлибар с пера на динозавър от средата на креда. Кредит: Taiping Gao

В кехлибарите учените от Столичния университет в Пекин и от Националния музей по естествена история във Вашингтон откриват 10 нимфи на насекоми, запазени в две динозавърски пера с дължина 12,7 мм и 13,6 мм. Изследователите не са сигурни за вида на динозавъра, но предполагат, че перата са принадлежали на нелетящ целурозавър, голям клон, включващ тиранозаври, орнитомимозаври и манираптори. 

Може би най-интересното е, че едното от перата изглежда е увредено, което според учените предполага, че е било ядено от въшките. Наречени Mesophthirus engeli, тези насекоми с дължина 0,14 до 0,23 милиметра, са изключително сходни със съвременните въшки, които се срещат по птиците и имат силни дъвкателни апарати и големи челюсти. 

И докато това не е първото описание на паразити, живеещи по динозаврите, то е най-ранното пряко доказателство за насекоми, подобни на въшки по перата на динозаврите от средата на креда. По това време се случва голямата диверсификация на птиците и други оперени динозаври. Изглежда може би M. engeli се е възползвал напълно от това. 

"Тези открития показват, че насекомите, хранещи се с пера, произхождат поне от средата на креда, съпътствайки разпространението на оперените динозаври, включително и на ранните птици", обясняват авторите на изследването. 

Източник: IFLScience - Feathers Trapped Inside Amber Show Some Dinosaurs Had A Lice Problem

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !