Проф. Мартин Вечев на върха на европейската наука с награда от 2 милиона евро (видео)

прессъобщение Последна промяна на 21 март 2022 в 16:49 14159 0

Кредит ETH Zurich

Проф. Мартин Вечев от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) е сред спечелилите престижната награда на Европейския съвет за научни изследвания.

Мартин Вечев, професор и ръководител на Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich, спечели финансиране в размер на 2 милиона евро от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) за реализиране на свой проект.

Целта на проекта е създаването на нов тип модели за изкуствен интелект, които са доказуемо надеждни и сигурни. Успехът му би позволил нови приложения на изкуствения интелект в много различни направления, каквито са самоуправлението на автомобили и автоматично диагностициране в медицината.

В тазгодишната ERC надпревара участие са взели 2651 изследователи, като по-малко от 12% от тях получават индивидуални грантове за своите проекти. Европейският съвет за научни изследвания (ERC), създаден от Европейския съюз през 2007 г., е единствената европейска организация, финансираща върхови изследвания, като индивидуалните ERC награди са най-желаните от изследователите, университетите и държавите (кандидати могат да бъдат и учени извън Европа). Статутът на ERC наградите e толкова висок, че броят им се използва като основен показател за това колко иновативна е една държава.

Проф. Мартин Вечев е един от водещите учени в света в сферата на компютърните науки и изкуствения интелект.

През 2016 година той отново е сред наградените от Европейския съвет за научни изследвания. Вечев е възпитаник на Софийската математическа гимназия, носител на докторска степен от университета в Кеймбридж и професор в най-реномирания европейски технологичен университет ETH Zurich.

На 32 години получава наградата „Джон Атанасов“ за постижения в развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество за 2009 г.

Последвалите отличия са повече от дузина, между които Награда за млад изследовател Робин Милнър, която се връчва от Асоциацията за изчислителна техника ACM като признание на изключителен принос на млади изследователи в областта на програмните езици; CACM Research Highlight, ERC Starting Grant, Google and Facebook Faculty Research Awards, Outstanding Artifact Award (OOPSLA), IBM Research Division Award, присъждана от Джон Кели, старши вицепрезидент на IBM и директор на IBM Research, IBM Extraordinary Accomplishment Award и т.н

Освен учен, той е и предприемач и съосновател на успешни дълбоко-технологични (deep-tech) стартъпи.

Разработките от предишния ERC грант (2016 г.) на Вечев доведоха до създаването на стартъпа DeepCode, който бе закупен и в момента е в основата на мултимилиардната компания Snyk, топ 50 AI компания в света.

Проф. Вечев и ръководения от него екип са разработили първия интуитивен език за програмиране за квантови компютри на високо ниво – Silq. Това се определя като голям пробив, тъй като езикът не е проектиран спрямо конструкцията и функционалността на хардуера, но върху начина на мислене на програмистите.

Успешният български учен завършва компютърни науки в Simon Fraser University, Канада, а след това със същата специалност – докторантура в Университета Кеймбридж.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !