Противогрипната ваксина е защитила 91% от децата от щама H1N1 този сезон

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 януари 2019 в 10:08 7255 0

Кредит Everyday Health

Първите официални оценки за представянето на противогрипната ваксина за сезона 2018-2019, публикувани на 24 януари, установиха, че е ефективна на 68% за предотвратяване на всички видове грип и 72% при предпазване от H1N1, щама на грип А, който преобладава тази зима.

Ваксината е защитила 91% от децата на възраст между 1 и 8 години от H1N1, според Центъра за контрол на заболяванията на Британска Колумбия (BCCDC), Канада, чиито цифри са първите, които официално разкриват колко добре работи ваксината в Северното полукълбо, съобщава The Globe and Mail.

"Това е добра защита, особено за тези, които са изложени на риск от сериозни усложнения, каквито тази година се наблюдават повече от обикновено сред по-младите хора", заяви Данута Скоровски (Danuta Skowronski), ръководител на отдела за епидемиология на грипа и нововъзникващи респираторни патогени към BCCDC. "Това е добра причина да се ваксинираме".

Средните оценки на BCCDC за ефективността на ваксината бяха публикувани в четвъртък в списание Eurosurveillance.

Ваксината за сезона 2018-2019 г. е много по-ефективна в сравнение с предходните четири сезона, когато не успява да осигури добра защита.

Версията от миналата година е била едва 17 процента ефективна срещу доминиращия щам на вируса H3N2 в средата на сезона. Последният път, когато ваксината е показала по-голяма ефикасност - 70% - е през сезон 2013-2014.

Защо противогрипната ваксина за сезона 2018-2019 е толкова ефективна?

"Всъщност е много просто - защото е H1N1", отбелязва Алисън Макгиър (Allison McGeer), медицинският директор по контрол на инфекциите в здравната система Sinai Health System в Торонто. 

Ваксината срещу грип обикновено работи по-добре срещу щамовете на H1N1, обяснява д-р Макгиър, тъй като те мутират по-бавно от други видове грип тип А, което улеснява създателите на ваксините.

Също така, изглежда, че ваксината може да стъпи върху имунитета, който възрастните - особено най-възрастните - са изградили с течение на времето срещу H1N1.

Неприятното е, че H1N1 засяга по-силно за децата, както се случи и този сезон.

Грипът е изпратил два пъти повече деца в болница и три пъти повече в интензивното отделение в сравнение със същото време миналия сезон, според 12-те педиатрични болници, които докладват статистиката за грипа на Агенцията за обществено здраве на Канада (PHAC). Същите тези болници съобщават за седем смъртни случая на деца, вследствие на усложнения от грипа, считано от 12 януари. Не е известно колко от тези деца са били ваксинирани.

Грипът в България 

По информация на българското Министерство на Здравеопазването от 25 януари 2019 г. 7 688 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 7 229 случая за същия период от предходната година.

Доказани са общо 107 грипни вируса - 67 вируса A(H1N1)pdm09 и 40 вируса A(H3N2).

Областите, в които е обявена грипна епидемия вече са 24 от общо 28.

Досега са известни два случая за петгодишно дете и 69-годишен мъж, починали от усложнения от грип, а също и още двама души от Шумен. Бе съобщено и за едногодишно дете от Плевен, но окончателните резултати от изследването показаха, че причината не е грип.

Няма данни колко от заболелите от грип у нас са били ваксинирани.

От тук нататък

Според специалистите не е твърде късно да се ваксинираме, въпреки че грип А изглежда е достигнал своя пик. "Настъпва грип тип В, сега ваксинирането трябва да предлага защита срещу него", съветват лекарите

Ваксинирането със сезонна противогрипна ваксина е най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция. Противовирусните препарати (Тамифлу, Реленца, Ремантадин) се използват за лечение с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най-ефективни ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат, казват специалистите от МЗ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !