Проучване показва, че отровните растения са убили динозаврите преди астероида

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 април 2018 в 11:43 11929 0

Повечето специалисти смятат, че падането на астероид е основна причина за изчезването на динозаврите преди около 65 милиона години, но нов анализ на учени от Държавния университет в Ню Йорк, Олбъни, показва, че динозаврите са заплашени от изчезване дълго преди астероидния удар, пише Рhys.org.

Професорът и еволюционен психолог Гордън Галъп (Gordon Gallup) и неговият бивш студент Майкъл Фредерик (Michael J. Frederick) от Балтиморския университет твърдят, че появата на отровни растения, съчетани с неспособността на динозаврите да свържат вкуса на определени храни с опасност, вече драстично са намалели по времето, когато пада астероидът.

Изследването им е публикувано в списание Ideas in Ecology and Evolution.

Една еволюционна защита се наблюдава при много видове - при нея животното се научава да свързва консумацията на растителна или друга храна с негативни последици, като например болка. За да обясни защитния механизъм, Галъп предлага пример с плъховете.

"Причината, поради която повечето опити за елиминиране на плъховете са неуспешни, е защото те, както и много други видове, са еволюирали да се справят с токсичността на растенията", каза Галъп. "Когато плъховете попаднат нова храна,  обикновено изпробват малко количество и ако се разболеят, показват забележителната способност да избягват тази храна, когато я срещнат отново, защото свързват вкуса и миризмата й с негативна реакция".

Първите цъфтящи растения, наречени ангиосперми или покритосеменни, се появяват във вкаменелостите преди астероидния удар и точно преди динозаврите да започнат да постепенно изчезват.

Галъп и Фредерик твърдят, че докато растенията развиват токсична защити, динозаврите продължават да ги ядат въпреки стомашните си прблеми.

Въпреки че има несигурност кога точно цъфтящите растения стават отровни, Галъп и Фредерик отбелязват, че появата им  съвпада с постепенното изчезване на динозаврите.

Отровни растения

Освен това Галъп и Фредерик изследват дали птиците (считани за потомци на динозаврите) и крокодилите (също роднини на динозаврите) да са развили подобна на тази на плъховете защита. Учените откриват, че птиците, вместо да създават отвращение към опасните растения по вкуса им, развиват отвращение към визуалните характеристики на това, което ги кара да се чувстват зле. В предишно проучване, в което 10 крокодили са били хранени с различни видове месо, някои слабо токсични, Галъп открива, че както динозаври, крокодилите не са развили отвращение към отровните растения по вкуса им.

"Въпреки че астероидът със сигурност е бил фактор, психологическият недостатък, който прави динозаврите неспособни да се научат да се въздържат от яденето на определени растения, вече са поставили вида под заплаха", отбелязва Галъп.

"Преобладаващата гледна точка за изчезването на динозаврите заради астероидния удар предполага, че изчезването на динозаврите трябва да е било внезапно и последиците трябва да са широко разпространени, но доказателствата ясно показват точно обратното: динозаврите започват да изчезват много преди въздействието на астероидите и продължават да изчезват постепенно в продължение на милиони години след това".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !