Провалът на мисията Mars One е предизвестен

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 март 2015 в 21:29 11566 0

Кредит medium.com

Ирландският физик Джоузеф Рош (Joseph Roche), един от 100-те финалисти на мисията до Марс "Mars One", даде интервю за Medium.com. В него разказва за провала на проекта - финансово и организационно.

Според Джоузеф Рош, професор-астрофизик от Дъблинския Тринити-колидж, организаторите на проекта се надяват да получат финансиране от самите кандидати да колонизират Червената планета.

"Преминавайки през процедурата за подбор, вие получавате точки, но единственият начин да ги получите е чрез закупуване на стоки с марката "Mars One" или дарение във фонда ... През февруари, финалистите получиха списък с полезни съвети и съвети за справяне с пресата. Там се казва: "Ако ви предлагат хонорар за интервюто, Ви молим да дарите 75% от него за Mars One", - разказа Рош.

Но физикът е много по-разтревожен за крайно небрежната процедура за подбор и тестове на бъдещите изследователи на Марс. Вместо многочасови лични интервюта и психологически и психометрични тестове,  главният медицински специалист на проекта поговорил с Рош десет минути по скайп, задавайки му общи въпроси по текст за Марс, раздаден преди месец. "Аматьорско видео, небрежно попълнен формуляр за кандидатстване, кратко интервю по скайп - това е цялата информация, която са събрали", - казва ученият. За медицински преглед дори не е ставало дума. За сравнение, бъдещите астронавти на НАСА трябва да са летели най-малко 1000 часа, само за да бъде разгледана кандидатурата им.

Рош се опасява, че провалът на мисията Mars One, в която много хора са инвестирали време и средства, би могъл да подкопае доверието в бъдещи подобни проекти.

Неправителствената холандска компания Mars One е основана от Бас Лансдорп за организиране на колония на Марс. Ако мисията е успешна, компанията ще направи риалити шоу -  всички събития в Mars One ще се излъчват в реално време. До 2018 г. компанията планира да изпрати тестов модул на Червената планета, а през 2024-м - кораб с четирима астронавти. Очаква се, че тези хора ще създадат първата колония и няма да се върнат на Земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !